Plan rada vlade HNŽ

U programu za 2015. novi zakon o zaštiti obitelji s djecom

BiH; 23.09.12. Mostar;vjecnica,  vlada HNZ Snimio:Stole Lasic
24.10.2015.
u 06:15

Planirana i promjena liste lijekova koji se izdaju na teret ZZO-a HNŽ

Na posljednjoj sjednici Skupštine HNŽ-a usvojen je program rada Vlade Hercegovačko-neretvanske županije za 2015. godinu. Dokument na skoro 60 stranica koji potpisuje predsjednik županijske Vlade u Mostaru Nevenko Herceg donosi sve ono što bi on i ministri trebali raditi do kraja godine.

Malo vremena

S obzirom na to da je Vlada tek nedavno formirana, a da je do kraja godine ostalo još samo dva mjeseca, sigurno je kako će trebati uložiti mnogo napora kako bi se samo dio onoga što je napisano u ovome dokumentu ostvarilo u praksi. Neke stavke iz plana su već ostvarene, kao što je usvajanje Akcijskog plana za provedbu Reformske agende, a neke će se tek raditi. U planu rada je jasno definirano što svako ministarstvo treba raditi kako bi ispunilo planirane obveze. Tako npr. Ministarstvo unutarnjih poslova u planiranoj normativnoj djelatnosti bi trebalo sačiniti nacrt zakona o oružju i streljivu, donijeti pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Isto ministarstvo, kao i ostali resori u Vladi HNŽ-a bi trebali donijeti i program rada do 2016. godine. Ovaj dokument će biti iznimno zanimljiv za sva ministarstva jer će jasno odrediti kojim pravcem će se ići iduće dvije godine. I dok će se rad Ministarstva financija HNŽ-a uglavnom temeljiti na proračunu za ovu i iduću godinu, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta očekuju brojne obveze oko donošenja zakona. U programu rada je donošenje izmjena Zakona o prosvjetnoj inspekciji, nacrt zakona o srednjem stručnom obrazovanju, nacrt zakona o obrazovanju ostalih, nacrt zakona o izdavačkoj djelatnosti, nacrt zakona o udžbenicima.

Pitanje zdravstva

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi po planu bi trebalo donijeti 11 nacrta zakona i odluka. Između ostaloga, planira se dopuna odluke u vezi liste lijekova koji se propisuju na teret ZZO HNŽ, utvrđivanje rada mrtvozorničke službe, odluka o slobodnim lokacijama u 2015. za osnivanje ljekarni, nacrt zakona o zaštiti obitelji s djecom, izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, odluka o trošenju novca namijenjenog za osobe s invaliditetom. Dio plana se odnosi i na poduzeća, privatizaciju u županiji, inspekcije koje će jačati nadzore na području HNŽ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije