Agencija za privatizaciju HNŽ-a

U procesu privatizacije hotel Stella, HTP Zenit-Bro, Energopetrol...

02.02.2018.
u 14:30

Rješavanje statusa, odnosno privatizacija, Salus hotela Stella d.o.o. Neum, HTP Zenit-Bro d.o.o. Neum, hotela Ero Mostar i Energopetrola d.o.o. Mostar bit će prioritet Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanske županije, stoji u planu te agencije za 2018., koji je usvojen na nedavnoj sjednici Vlade ove županije, piše Večernji list BiH. 

Mala privatizacija

- U poduzećima MI Soko Proizvodnja opreme d.d. Mostar, Granit d.d. Jablanica i Rudar d.d. Konjic provodi se stečajni postupak i sukladno zakonu nije moguće provoditi postupak privatizacije tih društava - stoji u spomenutom planu za 2018. godinu. Dalje se navodi kako će po završetku stečajnoga postupka, ako u tim poduzećima ostane državnog kapitala, Agencija zatražiti, sukladno zakonu, od poduzeća dostavljanje programa privatizacije i početne bilance stanja kako bi mogla provesti postupak privatizacije državnog kapitala tih poduzeća. Spomenuta poduzeća ubrajaju se u tzv. veliku privatizaciju, dok se u okviru male privatizacije tijekom ove godine planira privatizirati državna imovina koja je pripadala poduzećima Silosi T.P. Trgocentar Stolac, Obnova promet Čapljina, JP Veterinarska stanica export-import Bišće Polje d.o.o. Mostar, d.o.o. Aluminij Mostar na adresi M. Tita b.b. Iz Agencije su objasnili i u kojoj fazi privatizacije su navedena poduzeća. Tako je Salus hotel Stella d.o.o. Neum do sada prodavan dva puta, međutim, oba puta javni poziv je bio neuspješan. Privatizacija HTP Zenit-Bro d.o.o. Neum počela je 2015. godine usvajanjem programa privatizacije i početne bilance stanja, kao i raspisivanjem javnog poziva za prodaju 79,73% državnog kapitala tog društva, nastavit će se i u 2018. godini. Na javni poziv raspisan 2015. stigle su tri ponude, međutim, na odluku Povjerenstva o najboljoj ponudi stigle su žalbe te je pokrenut sudski spor koji je u tijeku.

Hotel Ero

Hotel Ero nema nekretnina u svom vlasništvu, već djelatnost obavlja u objektu koji pripada Federalnom zavodu MIO, piše Večernji list BiH.

Budući da novi vlasnik tog objekta postaje Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, poduzeće ostaje bez mogućnosti daljnjeg rada ili svoju djelatnost može nastaviti u nekom drugom objektu. Kada je riječ o Energopetrolu d.o.o. Mostar, iz Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanske županije navode kako će pristupiti procesu privatizacije državnog kapitala tog poduzeća nakon što se za to stvore svi nužni uvjeti.

Podsjetimo, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je na sjednici održanoj 30. lipnja 2016. donijela odluku o upisu HN županije kao vlasnika na državnom kapitalu u poduzeću Energopetrol d.o.o. Mostar. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?