ZENICA

U proceduri donošenje prijedloga Zakona o radu u ZDŽ

vlada zdz
04.09.2016.
u 13:40

Vlada Zeničko-dobojske županije je, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, utvrdila prijedlog Zakona o radu u ZDŽ i uputila ga u daljnju skupštinsku proceduru.

Novim prijedlogom Zakona o radu u ZDŽ obuhvaćena su pitanja koja nisu uređena federalnim Zakonom o radu ili su ostavljena županijama da ih urede svojim propisom.

Navedenim prijedlogom Zakona o radu u ZDŽ utvrđena je obveza poslodavca da omogući pripravniku polaganje stručnog ispita po završetku pripravničkog staža, da formira ispitno povjerenstvo te da izdaje uvjerenje, odnosno potvrdu o položenom stručnom ispitu. Isto se odnosi i na mlade osobe koje zasnivaju radni odnos radi stručnog osposobljavanja za samostalni rad.

Regulirano je plaćena odsutnost pored slučajeva propisanih federalnim zakonom tijekom jedne kalendarske godine, i to u slučaju smrti roditelja bračnog, odnosno izvanbračnog partnera, sklapanja braka, djeteta i selidbe, a predviđeno je i da poslodavac utvrdi dužinu trajanja plaćene odsutnosti u navedenim slučajevima, istaknuto je u tumačenju promjena Zakona o radu u ZDŽ, u kojem je uređeno i pitanje postupka mirenja, sastav i način rada mirovnog vijeća, kao i prijedlog mirovnog vijeća. 

Prijedlogom Zakona o radu u ZDŽ predviđeno je da nadzor nad primjenom ovog zakona i donesenih propisa na osnovu istog vrši županijski inspektor rada, koji ima za obvezu dati upute poslodavcima i radnicima o najefikasnijem načinu primjene zakonskih propisa.

Propisane su i kaznene odredbe za poslodavce koji radnicima  onemoguće korištenje plaćenog odsustva, ili ako onemoguće ili pokušaju onemogućiti županijskog inspektora rada u provođenju nadzora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?