polovinu troškova snose Općina i HERAG

U Posušju počinje obuka za CNC operatera, trajat će četiri mjeseca

15.10.2020.
u 17:46

Svi zainteresirani za stjecanje znanja CNC programera/operatera obuku mogu proći u Tehnološkom parku Posušje. Naime, Fondacija Tehnološki park Posušje raspisala je javni poziv za obuku za CNC programera/operatera na koji se moguće prijaviti do 23. listopada 2020. Svim polaznicima polovinu troškova obuke snosit će osnivači Fondacije - Općina Posušje i JU Razvojna agencija ZHŽ HERAG, piše Večernji list BiH.

Kao se navodi u pozivu, obuka je organizirana u trajanju od 150 sati, a polaznici će proći programe SolidWorks i SolidCAM te praktičnu obuku na CNC strojevima. “Obuka će se održavati četiri mjeseca, tri puta tjedno u trajanju od 17 do 20 sati u sklopu Logističkog centra Posušje”, navodi se u natječaju koji potpisuje predsjednik UO Branko Bago. Navodi se i kako je cijena obuke 1600 KM, od čega Općina Posušje i HERAG snose polovinu, tako da polaznik plaća 800 KM. “Prava i obveze između Fondacije i polaznika obuke bit će definirani pojedinačnim ugovorima, koji će biti zaključeni prije početka obuke”, ističe se u pozivu. Svi zainteresirani za ovu obuku na adresu Fondacije trebaju dostaviti presliku potvrde o prebivalištu, presliku osobne iskaznice, presliku svjedodžbe ili diplome te životopis. “U slučaju velikog broja prijava prednost imaju kandidati s prebivalištem na području ZHŽ-a”, naglašeno je u pozivu.

Podsjetimo, u travnju 2019. u poslovnoj zoni Osrdak, u sklopu Logističkog centra, svečano je otvorena Fondacija Tehnološki park Posušje. Fondacija je opremljena CNC strojevima kroz projekt Compete Plamet. Financira ga EU kroz program Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore 2014. - 2020. Cilj realiziranih projektnih aktivnosti je i podrška tehnološkom razvoju gospodarstva, kako u Posušju tako i u ZHŽ, u svim djelatnostima, a sve u svrhu povećanja životnog standarda žitelja. U tom smjeru treba istaknuti da Općina Posušje sa svojim partnerima sustavno radi na formiranju naobrazbe za konkurentna zanimanja na tržištu rada. Tako su pri SSŠ osnovani odjeli poput medicinskog tehničara, kamenoklesara, kuhara i konobara, kao i CNC operatera, u cilju stvaranja preduvjeta za samoodrživi ostanak te rast i razvoj lokalnog gospodarstva. Prema podacima portala posao.ba, plaća CNC programera u BiH doseže 1700 KM.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?