jedna od rijetkih općina u kojoj je zabilježen povratak obitelji s djecom iz inozemstva

U Posušje se vraćaju obitelji s djecom, s novim mjerama načelnik ih očekuje i više

11.12.2022.
u 12:23

Posušje je jedna od rijetkih općina u kojoj je zabilježen povratak obitelji s djecom iz inozemstva, a posuški načelnik Ante Begić mišljenja je kako se s novim, demografskim mjerama, može očekivati masovniji povratak u posuški kraj.

–  Povratak ljudi u Posušje najbolje možemo vidjeti na učenicima osnovnih škola, a ove godine imamo 12 novih učenika, povratnika iz Njemačke i Hrvatske koji su u različitim dobnim razredima, od 1. do 9. razreda. S prošlom godinom ukupno ih je dvadeset. Točan broj obitelji koje su se vratile ne znam, ali mislim da ih je između pet i deset – kazao je u razgovoru za Fenu posuški načelnik Ante Begić.

Govoreći o razlozima njihovog povratka, načelnik smatra kako je to prije svega način života, a moguće i poimanje i odnos tih država prema našim ljudima u inozemstvu, gdje oni, kako kaže, nekada imaju osjećaj kako je ta država cjenjenija od njih, da "naglasak nije na malom čovjeku".

- Vjerujem da je život puno mirniji, drugačiji i ugodniji ovdje nego u inozemstvu – kaže načelnik Begić.

Dodaje kako mu je posebno drago što je Posušje primjer općine koja bilježi blagi porast broja upisane djece u školu, posebno one koja su ranije živjela u inozemstvu.

-  Naše je da toj djeci omogućimo najbolje uslove obrazovanja, a otvaranjem nove osnovne škole uvjeren sam da idemo pravim putem - kazao je.

Ističe kako općina ima konkretne projekte te da gospodarski pokazatelji potvrđuju njen napredak.

- Tkogod danas posjeti našu općinu može vidjeti da je ovo jedno živo, urbano mjesto s bogatim i raznovrsnim kulturnim, umjetničkim i zabavnim životom, a sve to poticano naravno aktivnostima naših udruga, gospodarstvenika, pojedinaca i mislim da je to naša najveća prednost - ocjenjuje Begić.

Kaže kako će nastojati ići u tom pravcu i još jače stisnuti gas kako bi stvorili sve uvjete i kako bi spriječili odlazak obitelji i mladih iz općine Posušje.

- Sufinanciramo preko 30 stipendista svake godine, izdvajamo sredstva za nevladine udruge, za mlade, imamo organiziran besplatan prevoz na razini cijele općine, radimo na rekonstrukciji i uređenju gradskog vrtića, naših škola, otvorili smo i jedan vrtić u MZ Poklećani u Rakitnom kako bi i našim ljudima koji su malo udaljeniji od središta grada omogućili da djecu mogu ostavljati u vrtiće, te uz neke nove demografske mjere koje su stupile na snagu u ZHŽ-u vjerujem da će i sljedećih godina broj učenika biti veći - kaže Begić.

Jedna od tih mjera je da svako treće i svako sljedeće dijete do navršene sedme godine života dobiva mjesečno iznos od 500 KM. 

- Mislim da svim tim mjerama u sprezi općine i županije, koja je daleko veća s prihodima, možemo zaustaviti egzodus naših obitelji s ovih područja - naglasio je.

U narednom periodu, smatra Begić, realno je očekivati i masovniji povratak.

- Prije četiri, pet, šest godina našeg svijeta je dosta odselilo s ovih područja, međutim, kažem, jest da smo mi narod koji se lako prilagodi novoj sredini i u toj sredini budemo itekako uspješni, ali ja ipak razmišljam da naš svijet ostane na ovim područjima i najponosniji smo kad čujemo da se neko iz inozemstva vratio u svoj kraj - poručuje načelnik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?