zdž

U posljednjih sedam godina broj oboljelih od karcinoma u porastu

17.07.2018.
u 09:25

Broj oboljelih od raznih oblika karcinoma u Zeničko-dobojskoj županiji iz godine u godinu je u porastu, što potvrđuju i podaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Prema podacima tog instituta, broj oboljelih kontinuirano raste posljednjih sedam godina, a ova vrsta oboljenja zahvaća sve mlađu populaciju. Kako je situacija alarmantna, potvrđuju i podaci prema kojima je u prošloj, 2017. godini prijavljeno 1067 slučajeva oboljelih od malignih neoplazmi.

Kada je pak riječ o vrsti oboljenja, čak 27 posto muškaraca ima karcinom pluća, bronha i traheja, 13 posto muškaraca boluje od kolorektalnog karcinoma, devet posto je oboljelih od karcinoma prostate i šest posto od karcinoma jetara. - Kada je pak riječ o ženama, prema podacima Instituta za zdravlje, najviše oboljelih je od karcinoma dojke, 21 posto, genitalnoga sustava, 13 posto - kazali su iz Instituta za Dnevni avaz. Gledajući dob oboljelih, najviše ih je starijih od 65 godina - 596 slučajeva, zatim od 50 do 64 godine - 376, a od 25 do 49 godina prijavljena su 83 slučaja, od 15 do 24 četiri slučaja te od 0 do šest godina, prema podacima Instituta za zdravlje i hranu, je pet prijavljenih slučajeva.

Prema riječima liječnika, nema vođenja evidencija, studija, koje bi pokazale koliko je obolijevanje stanovništva ovih područja od karcinoma ili drugih bolesti prouzročeno zagađenjem koje utječe na respiratorne organe. A kako naglašavaju, oboljelih od karcinoma ima.

- Organski polutanti su iznimno agresivni te, ako se konzumiraju poljoprivredni proizvodi s takvih zemljišta, onda ti polutanti s tim poljoprivrednim proizvodima ulaze u probavni sustav. Dugotrajnim uzimanjem takve hrane dolazi prvo do pojave probavnih oboljenja, a kasnije i degenerativnih, odnosno, samih karcinoma - ranije je kazao za medije prim. dr. Harun Drljević iz Zenice ističući koliko zagađen zrak utječe na respiratorne organe.

- U zemlji oko Željezare nalaze se teški metali koji dovode do oštećenja raznih sustava. Recimo, olovo oštećuje koštanu srž, jetra, bubrege. Problem s teškim metalima je što dugotrajno ostaju u organizmu. Nažalost, nema studije koja bi rekla koja je to šteta nanesena od polutanata, a koliko je obolijevanje stanovništva posljedica drugih stanja. Moramo znati koliko je karcinoma pluća nastalo kao posljedica benzola, a koliko kao posljedica pušenja ili nečega drugog - rekao je ranije za medije dr. Drljević. Broj oboljelih od karcinoma, osim u ZDŽ-u, u porastu je u cijeloj Federaciji BiH, a ZDŽ je trenutačno treći po broju oboljelih, dok je na prvom mjestu HNŽ. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?