STROGE MJERE URODILE PLODOM

U posljednja 24 sata najveći broj testiranih do sada, 61 pacijent u FBiH se oporavio od COVID-19

16.04.2020.
u 12:48

Član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je u posljednja 24 sata u FBiH na COVID-19 testirano 750 osoba, te da je njih 29 pozitivno na ovaj virus.

- Ovaj broj testiranih je do sada najviši. Ukupno je do sada na prostoru FBiH testirano 7.924 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 663 osobe. Od toga nešto malo više potvrđenih slučajeva ima kod pripadnica ženskog spola, 54 posto, dok je kod muškaraca 46 posto od ukupnog broja – kazao je Pehar.

Najviše pozitivnih na COVID-19 je u HNŽ-u, njih 212, zatim u Sarajevskoj županiji o (87), Tuzlansj županiji (82), ZHŽ-u (69), ZDŽ-u (72), USŽ-u (65), SBŽ-u (30), HBŽ-u  (29), BPŽ-u (14), te u PŽ (tri).

- Što se tiče pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju, njih sa današnjim danom imamo ukupno 90. Sa današnjim danom bilježimo 61 pacijenta kojeg smatramo oporavljenim, a 26 smrtnih slučajeva u FBiH vežemo sa COVID-19, od čega je nešto više muškaraca nego žena. I dalje po dobnim skupinama prednjače osobe životne dobi preko 65 godina. Dvije trećine umrlih je u toj dobnoj skupini – izjavio je Pehar.

Pehar je iskoristio priliku da se zahvali građanima na poštivanju mjera, što je, ocjenjuje, urodilo plodom i da nema velikog rasta broja zaraženih.

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez je dodao da je u FBiH u posljednjih sedam dana registrirano 233 pozitivnih pacijenata, a testirano je 3.238 osoba.

- Ono što je jako bitno je da negdje prosjek obolijevanja iznosi 32 slučaja po danu. Sa tim mi možemo biti apsolutno sada zadovoljni. Naravno, to ne znači da se možemo opustiti. Posebno je zanimljivo ako analiziramo period od 2. do 9. travnja, gdje smo imali 227 novih slučajeva, i ovaj drugi period od 9. do 15. travnja, gdje smo imali 159 novih slučajeva. Ta neka stabilnost postoji i ona je rezultat isključivo mjera. Ona nije rezultat nestajanja virusa, ona nije rezultat bilo čega drugog osim ovih mjera koje su dale svoje rezultate u ovom trenutku i jako je važno zadržati ove mjere – izjavio je Čerkez.

Najavio je da će se pratiti dalja situacija u kontekstu eventualnog ublažavanja mjera.

U kontekstu važnosti mjera je naglasio da je kategorija starijih od 65 godina najugroženija, te da je tim mjerama umanjena ekspozicija ljudi treće dobi.

- Kada smo već kod treće dobi, osvrnuo bih se i na slučaj koji smo imali u staračkom domu u ZDŽ, gdje imamo jednu osobu pozitivnu. Testirana je i druga osoba iz iste sobe, koja je negativna. I 24 osobe koje se u tom domu nalaze su također bili negativni. Nastavit ćemo pratiti – kazao je Čerkez.

Naglasio je da je važno da sve socijalne ustanove provode sigurnosne mjere, te da organiziraju posao na način da ograniče mogućnost unošenja virusa u institucije.

Govoreći o kapacitetima u zdravstvenim ustanovama u kontekstu ostalih zdravstvenih problema sa kojima se građani suočavaju. Čerkez je rekao da ti kapaciteti nisu smanjeni, već da su prošireni.

- Koncentracija je na borbi protiv koronavirusa, što ne znači da drugi pacijenti, akutni pacijenti nemaju zdravstvenu zaštitu. Činjenica je da u bolnicama sigurno danas leži značajno manji broj pacijenata nego što je to bilo prije ove situacije. To je vrlo slična situacija koju možemo komparirati sa ratnom situacijom, kada je bilo više pacijenata na hirurškim odjeljenjima u odnosu na usluge druge vrste. Kada govorimo o kapacitetima, oni postoje i nisu upitni – izjavio je Čerkez.

Naglasio je da su putevi pacijenata vrlo jasni, te da su dati brojevi telefona na koje se pacijenti mogu javljati i putem kojih mogu dobiti sve potrebne informacije.

- Algoritam za svakog pacijenta je onaj da nazove nadležnu zdravstvenu ustanovu, da nazove porodičnog ljekara, da prijave se ukoliko simptome. Nakon toga, taj ljekar je dužan da kaže šta će dalje činiti taj pacijent, kuda će se kretati, gdje će doći na testiranje ili da li će ostati kući. Vrlo je jasno to napisano – pojasnio je Čerkez.

Pehar je, govoreći o broju umrlih u ožujku u odnosu na travanj ove godine, kazao da mortalitetnu politiku vodi Agencija za statistiku FBiH, a da je metodologija takva da ćemo statistiku za ožujak imati krajem travnja. Kazao je da u FBiH postoje općine u kojima nema registriranih osobe koja se pozitivne na COVID-19.

- Razloge zbog čega je to tako možemo u ovom trenutku nagađati, od veličine općine do čitavog niza drugih faktora, tako da u ovom trenutku o tome ne bih špekulirao – izjavio je Pehar.

Dodao je da na kućnom liječenju trenutno boravi "jedan značajan broj pozitivnih pacijenata", te da se samo oni najteži liječe u bolničkim uvjetima.

- Rekli smo da je danas aktivno oko 576 pacijenata sa COVID-19, 90 ih je na liječenju u bolnicama, još tridesetak ih je na liječenju u izolatorijima i kada te brojke stavimo u račun onda ispada da se negdje oko 450 osoba liječi u kućnim uvjetima – pojasnio je Pehar.

Čerkez je, govoreći o zdravstvenom stanju zdravstvenih radnika, kazao da je njih 58 zaraženo, te da je izvršeno više od 500 testiranja. Kada je zabrana rada privatnim stomatološkim organizacijama, pojasnio je da je prevelik rizik da one nastave raditi, imajući u vidu, kako je kazao, nespremnost tih ambulanti koje nisu imale zaštitnu opremu.

- U javnim ustanovama se mogu dobiti urgentne usluge u oblasti stomatologije, ali druge u ovom trenutku nismo u mogućnosti da pružamo – izjavio je Čerkez.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?