čeka li nas novi val?

U porastu broj zaraženih koronavirusom, ima li razloga za zabrinutost

koronavirus testiranje
26.09.2023.
u 21:17

Nadležni kažu da za sada nema potrebe strahovati, te kako podaci ukazuju na to da broj zaraženih nije alarmantan

U porastu broj zaraženih koronavirusom u regionu, ima li razloga za zabrinutost

U porastu je broj zaraženih koronavirusom u regiji. Srbija ponovno uvodi zaštitne mjere, dok u Hrvatskoj pozivaju građane na cijepljenje. Korona se ne vraća, jer nikada nije ni odlazila, navode stručnjaci, ali je u međuvremenu oslabljena. BHRT donosi kakva je situacija u Bosni i Hercegovini i ima li razloga za zabrinutost.

Na pitanje boje li se novog vala koronavirusa, anketirani građani Sarajeva kažu:

"Plašimo se svega, 75 godina mi je, kako da se ne bojim jer znamo što je bilo i što može biti idalje".

"Ne bojim se, ništa".

"Ako stvarno ima razloga za brigu onda da, da nosimo maske apsolutno - zaista vjerujem zdravstvenim organizacijama da će nas obavijestiti kako se trebamo ponašati".

Nadležni kažu da za sada nema potrebe strahovati, te kako podaci ukazuju na to da broj zaraženih nije alarmantan. Prema najnovijim podacima, u Republici Srpskoj od testirane 83 osobe koronavirus potvrđen je kod devet osoba. Epidemiolozi kažu da nije isključeno da će sa dolaskom jeseni doći do porasta broja zaraženih.

"Većinom su to blaže kliničke slike, znači glavobolja, može se javiti povišena temperatura, kašalj, kihanje, bolovi u mišićima i zglobovima, ali većinom to su slučajevi koji ne zahtijevaju hospitalizaciju", kaže Mladen Grujičić, načelnik HES-a Doma zdravlja Bijeljina.

Kada je u pitanju situacija u Sarajevu i Mostaru, dobili su potvrdu kako nema razloga za brigu. Iz Federalnog ministarstva zdravstva ističu da prate situaciju, te kako će u skladu s tim davati preporuke. Da su pooštrene mjere prošlost, smatra i infektolog iz Berlina Andrej Trampuž.

"Sukladno situaciji mi ćemo davati preporuke, ono što je važno mislim da je prošlo vrijeme onih strašnih mjera", istaknuo je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH. 

"Populacija je izgradila jako dobar i širok imunitet zahvaljujući cijepljenju, boosteru i puno ljudi se zarazilo. Iako sada imamo puno novih infekcija, sa novim varijantama neće doći do teškog vala", smatra Andrej Trampuž, infektolog iz Berlina.

Dok je u Srbiji nošenje maski u zdravstvenim ustanovama obvezno, a za sve koji čekaju prijem na operaciju neophodan je PCR test ne stariji od 72 sata, i u Hrvatskoj postepeno raste broj oboljelih, nadležni u našoj zemlji tvrde da razloga za brigu, barem za sada, nema.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije