Nazire se kraj višemjesečne krize

U ponedjeljak sastanak glede funkcioniranja vlasti u FBiH, pozvan i Dunović iz DF-a

20.11.2016.
u 07:09

Na inicijativu predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, u ponedjeljak u Sarajevu održat će se sastanak o temi funkcioniranja vlasti u Federaciji BiH.

Sudionici sastanka

Na sastanku će sudjelovati Melika Mahmutbegović, dopredsjednica FBiH, Milan Dunović, dopredsjednik FBiH, Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH, Jelka Milićević, zamjenica predsjednika Vlade FBiH, Vesko Drljača, zamjenik predsjednika Vlade FBiH, Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH, Jasenko Tufekčić, dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH, Drago Puzigaća, dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH, Edin Mušić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Vesna Švancer, dopredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i Mladen Bošković, dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Zanimljivo je kako će o funkcioniranju vlasti raspravljati i Milan Dunović, koji dolazi iz Demokratske fronte, stranke koja se predstavlja kao stranka koja je u oporbi. Njegovo sudjelovanje na sastanku, kao i obnašanje dužnosti dopredsjednika Federacije, jasan je pokazatelj kako je DF dio vlasti, iako se u javnosti drugačije prezentiraju. Na sastanku bi, prema očekivanjima, trebalo biti riješeno pitanje funkcioniranja vlasti u Federaciji, koje je upitno već mjesecima. Problemi u vladajućoj koaliciji nastali su zbog pitanja revizije braniteljske populacije i još nekih pitanja koja su vezana za ovu populaciju. Spor je nastao i zbog Zakona o igrama na sreću, a problemi su na još nekoliko točaka.

Važnost kompromisa

- Kompromis se mora napraviti, a procesi nastaviti. Kada smo preuzeli vlast, dočekalo nas je kaotično stanje i nemamo vremena za gubljenje. Nakon nekoliko mjeseci krize nadamo se kako će stvari konačno biti odblokirane i kako će se nastaviti raditi u punom kapacitetu - poručili su naši sugovornici. O ovoj problematici razgovarali su nekoliko puta i predsjednici vladajućih stranaka. Sada se očekuje kako će konkretne dogovore postići predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te kako će institucije Federacije ponovno početi funkcionirati. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović prije nekoliko dana poručio je kako se problemi moraju riješiti, a u slučaju da ne bude dogovora, da će doći do prekida koalicijskih odnosa i novih velikih problema za Federaciju BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?