Lokalni izbori u BiH:

U petak ističe rok za prijavu stranaka i nezavisnih kandidata

izbori
18.05.2016.
u 13:08

Podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana za sudjelovanje na izborima kao prvi rok u okviru izbornog procesa za lokalne izbore u BiH u skladu sa Uputstvom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore koji će se održati 2. listopada, ističe 20. svibnja.

Podnošenje prijava započelo je 7. svibnja, a nakon što je SIP BiH 4. svibnja donio odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini kada je istog dana i započelo preuzimanje obrazaca za prijavu sudjelovanja na izborima.

U skladu sa utvrđenim rokovima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH do 4. lipnja izvršit će ovjeru prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana nakon čega će biti poznato koliko će političkih subjekata i pojedinaca kao nezavisnih kandidata, te predstavnika nacionalnih manjina sudjelovati na listopadskim lokalnim izborima u BiH.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH podsjećaju državljane BiH sa pravom glasa koji se nalaze na privremenom boravku izvan BiH ili imaju status izbjegle osobe da je u tijeku upis birača za glasanje iz inostranstva na lokalnim izborima u BiH i da njihova registracija traje do 19. srpnja.

Središnje izborno povjerenstvo BiH će svim osobama koje su bile registrirane da glasaju iz inostranstva na zadnjim izborima 2014. godine na adrese dostaviti obrasce PRP2 koje oni popunjavaju i uz priloženu kopiju jednog od važećih identifikacijskih dokumenata dostavljaju do 19. srpnja u Središnje izborno povjerenstvo BiH. Oni mogu obrazac PRP1 preuzeti i sa web stranice Središnjeg izbornog povjerenstva BiH popuniti i uz popunjen obrazac priložiti kopiju jednog od važećih identifikacijskih dokumenata i dostaviti u SIP BiH. To mogu uraditi elektronski na mail adresu prijavapp@izbori.ba , na fax broj: 251-333 ili 251-334 ili putem pošte na adresu Izbori u BiH, Poštanski pretinac 451, 71000 Sarajevo.

Državljani BiH koji nisu bili registrirani da glasaju iz inostranstva na posljednjim izborima a to pravo žele iskoristiti za Lokalne izbore 2016. godine koriste obrazac PRP1 u čijem sastavu je i uputstvo kako popuniti i koju dokumentaciju osigurati i na koji način dostaviti u Središnje izborno povjerenstvo BiH.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je otvorila dvije telefonske info linije putem kojih se mogu dobiti sve potrebne dodatne informacije ili pojašnjenja u vezi sa registracijom birača. Brojevi su 033/251-331 i 251-332. I aktivne su radnim danima od 8 do 16 sati.

U skladu sa članom 16.9 Izbornog zakona BiH javni elektronski mediji u BiH dužni su besplatno i u potpunosti objavljivati radio i TV spot, priopćenja i informacije Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kako bi birači bili informirani o svim aspektima izbornog procesa.

Ključne riječi
SIP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?