Više od milijun noćenja

U pet mjeseci broj turista u BiH povećan za čak 13,3 posto

16.07.2018.
u 07:00

U razdoblju od siječnja do svibanj u ovoj godini turisti su ostvarili 494.351 posjet Bosni i Hercegovini, što je više za 13,3 posto i 1,013.109 noćenja, a što je više za 14,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Broj noćenja domaćih turista u prvih pet mjeseci bio je veći za 12,4 posto, dok je broj noćenja stranih turista bio veći za 15,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja domaćih turista bilo je 32 posto, dok je 68 posto bilo stranih turista. U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja u prvih pet mjeseci ostvarili su oni iz Hrvatske (18,2 posto), Srbije (11,7 posto), Turske (7,7 posto), Slovenije (6,3 posto), Njemačke (5 posto), Italije (4,7 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (3,1 posto) i Austrije (2,8 posto), što je ukupno 59,5 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 40,5 posto noćenja. Po duljini boravka stranih turista na prvom mjestu su turisti iz Irske i Kuvajta s prosječnim zadržavanjem od po 3 i pol noći, s Cipra s 3,2 noći te Ujedinjenih Arapskih Emirata s 3 noći. Prema vrsti smještajnoga objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti hotela i sličnoga smještaja s udjelom od 92,1 posto.

Inače, turistička djelatnost označena je kao jedna od najperspektivnijih u BiH. S obzirom na to da BiH ima i izlaz na more te brojna planinska izletišta, skijališne staze i centre, sezona može trajati cijelu godinu. Ipak, potrebno je dodatno razviti turističku ponudu kako bi se napravio značajni iskorak i povećali prihodi u odnosu na one koji se sada ostvaruju. Institucije se moraju više uključiti u ovaj proces kako bi se on konačno ubrzao. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?