imamović:

U Parlamentu BiH tražili su Passata za dva glasa

Imamović
27.02.2016.
u 13:06

Nihad Imamović, vlasnik tvrtke Ein Natural i nekadašnji prvi čovjek ASA Holdinga, nedavno je pobijedio na javnoj aukciji za kupovinu dijela velikokladuške tvtrke Agrokomerc, ponudivši najveći iznos - 12 milijuna KM. Međutim, Imamović je odustao od kupovine tog nekadašnjeg bh. giganta, a zbog prijetnje smrću koja je, nakon aukcije, upućena njemu i njegovoj obitelji.

Tako se ovaj ugledni bh. gospodarstvenik, koji je prije sedam godina vodio donkihotovsku borbu protiv davanja mita, ponovo našao u središtu pažnje javnosti.

Imamović u intervjuu za portal Al Jazeera tvrdi kako ima dokaze kako 50 posto zastupnika u raznim bh. skupštinama prima mito za dizanje ruke za (ne)usvajanje nekog akta.

- Dokaze imam iz iskustva i na osnovu priča kolega iz gospodarstva, a koji su zainteresirani za određene zakone koje treba donijeti na svim razinama. Reći ću vam moj primjer: dok sam bio direktor ASA Holdinga, Prevent je počeo sa investicijom izgradnje kožare u bescarinskoj zoni u Visokom i, prije nego smo ušli u tu investiciju, od pravnika smo tražili da preispitaju gdje bi bilo najjeftinije investirati. Oni su rekli u industrijskoj zoni, jer je tu oprema koja se uvozi oslobođena carine. To je tako po Zakonu o carinskim zonama, a u tom istom zakonu, iza jednog zareza stoji "ako nije suprotno Zakonu o carinskoj politici". Bescarinske zone se, međutim, nigdje ne spominju u Zakonu o carinskoj politici, pa je Uprava za neizravno oporezivanje smatrala kako bi trebalo napraviti izmjenu u tom zakonu, gdje bi se pitanje uvoza bez carine u bescarinskoj zoni jasno definiralo. I onda je UNO napravila prijedlog izmjene Zakona o carinskoj politici i to je došlo na Parlament BiH. Prilikom glasanja svi su bili za, ali je falio jedan entitetski glas.

Onda su mi rekli kako bi dobro bilo da tražim da se ponovi glasanje, a da u međuvremenu nađem nekog tko će prisustvovati sjednici Parlamenta kako bi se ispoštovao kvorum, a što, ustvari, znači kupovanje glasova. Posrednici su nam tražili da za dva glasa, koja bi glasala za ovu izmjenu, damo Passat u vrijednosti 60.000 KM. Ja nisam na to pristao, ne samo zato što sam protiv davanja mita, već i zbog toga što je vrlo brzo trebao da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Europskom unijom, po kojem bi svakako ta oprema bila oslobođena carine, zato što dolazi iz EU-a i predviđena je za proizvodnju. Tako je i bilo, uskoro je potpisan taj sporazum, a oprema koja je ranije uvezena je oslobođena carine.

Mogu također reći kako su propadali i pojedini natječaji u javnim poduzećima, a na kojima je sudjelovao ASA Holding, bez obzira što smo imali najbolju ponudu. Mi jednostavno nismo bili spremni da damo mito, bez obzira što smo imali novac - kaže Imamović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?