istraživanje tržišta rada

U ovoj godini najtraženiji će biti prodavači, konobari, bravari...

08.01.2024.
u 18:46

Povećanje plaća radnicima u ovoj godini prognozira 75% anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10%, pokazalo je istraživanje koje je proveo Federalni zavod u suradnji sa županijskim zavodima za zapošljavanje

Prodavači, konobari, zavarivači… ove godine zauzeli su visoku poziciju na ljestvici traženih zanimanja, piše Večernji list BiH.

Istraživanje

Kako stoji u istraživanju koje je proveo Federalni zavod u suradnji sa županijskim službama zapošljavanja, najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u ovoj godini iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji (42%), zatim trgovini (17%), građevinarstvu (13%), ugostiteljstvu (11%) itd. Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III. stupnja (KV), i to 64%. Slijedi potražnja za radnicima srednje stručne spreme IV. stupnja (SSS) - 19% te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) 6,8%.

Najtraženija zanimanja III. i IV. stupnja srednje stručne spreme u 2024. godini, prema rezultatima anketiranja, bit će: prodavač - trgovac, konobar, bravar, zavarivač, vozač kamiona, kuhar, šivač, stolar, zidar, tesar, strojarski tehničar. Iskazana je i velika potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove. Vezano uz zanimanja s fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja, prema prognozama poslodavaca, bit će iskazana za radnicima iz IT sektora (inženjerima elektrotehnike, sustav inženjerima, programerima - IT developerima i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije te strojarskim i građevinskim inženjerima.

U sklopu istraživanja tržišta rada 2023./2024. godine, koje na godišnjoj razini provode Federalni zavod i županijske službe za zapošljavanje, tijekom rujna i listopada organizirano je anketiranje reprezentativnog uzorka poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih (bez poslodavaca iz javne uprave, zdravstva i obrazovanja). Prema veličini, najviše je anketirano mikro (41%) poslodavaca, zatim malih (47%), srednjih (10%) i velikih tvrtki (2%), što je u skladu sa strukturom gospodarstva. Od ukupno 1248 anketiranih, 781 poslodavac (63%) iskazao je potrebu za zapošljavanjem 4760 novih radnika u 2024. godini, uglavnom zbog očekivanog povećanja obujma poslovanja, što je za 15% manje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje i ukazuje na to da se procjenjuje usporavanje u novom zapošljavanju u ovoj godini. Gotovo 73% anketiranih poslodavaca procjenjuje/planira rast obujma poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast financijskog rezultata u 2024. godini, što ukazuje na optimizam tj. očekivanje i nadanje većine poslodavca u poboljšanju poslovnog ambijenta. Povećanje plaća radnicima u ovoj godini prognozira 75% anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10%. Istraživanje je pokazalo da anketirani poslodavci nove zaposlenike najčešće traže putem osobnih kontakata, zatim korištenjem usluga javnih službi za zapošljavanje te korištenjem društvenih mreža i vlastite baze podataka.

Analiza koju je proveo mojposao.ba na prvo mjesto svrstava, za mnoge, neočekivano zanimanje. Nermana Ajanović Hajdarpašić s portala mojposao.ba za N1 je prokomentirala stanje na tržištu rada. - Analiza je pokazala da su u BiH najtraženija zanimanja bila u pozivnim centrima, zatim prodajna zanimanja, poput prodavača i komercijalista, vozača i skladištara, ugostiteljska zanimanja te radnici u proizvodnji i zanatska zanimanja - kazala je. Dodaje da je u 2023. došlo do pada potražnje u IT sektoru. - Dogodio se preokret. Godinama bilježimo potražnju i došlo je do zasićenja. Došlo je do otpuštanja u velikim kompanijama vani, a to se odrazilo i na bh. tržište - prokomentirala je Ajanović Hajdarpašić za N1.

Traže se...

Prema riječima Istoka Pavlovića, menadžera digitalnog marketinga, kreator videa sada je vrlo traženo zanimanje. - Kreator videa sada je traženije zanimanje nego programer. To ne kažem samo ja, nego Kevin O’Leary iz Shark Tanka. Uzmu koncept posla i ispričaju nam priču o tome, da snime video, urade jako bogatu fotografiju. Da snime video od 59 sekundi - kazao je za N1.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije