župa glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja

U Odžaku proslavljen patron, okupilo se oko 800 vjernika

Foto: KT
1/2
29.08.2020.
u 17:04

U subotu, 29. kolovoza, jedina župa glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji – Odžak, proslavila je svoj patron i tom prigodom svečano misno slavlje predslavio je derventski župnik vlč. Marko Slišković.

Koncelebriralo je 16 svećenika među kojima su plehanski gvardijan fra Anto Tomas i župnik župe Odžak i dekan Doborskog dekanata preč. Jakov Filipović, piše Nedjelja.ba. 

Na početku prigodne homilije propovjednik vlč. Slišković govorio je o mučeništvu Sv. Ivana Krstitelja i o tome kako bi pred tom nepravdom najbolje bilo ostati u tišini i zašutjeti, ali i sam Sv. Ivan Krstitelj, kako kaže, nije tih svetac te Bog poziva vjernike da dignu glas i svoja srca pred tolikim Herodima i Salomama. „Danas nas Bog postavlja nad tolikima govoreći: 'govori što ti ja zapovijedam i ne dršći pred njima'. Kako Bože kada svi ovisimo o njima, igraju se s nama i moraliziraju kao Herodijada? Kako Bože kada nemamo Ivana koji bi rekao da nešto nije normalno ni moralno, ni zrelo ni kršćanski ni ljudski, ako to danas više i ima?“, potaknuo je svećenik na razmišljanje.

„Ivan je bio ono za čim i nad čim danas plačemo i žudimo. Bio je vođa i učitelj, ali uz to i svet i pravedan. Kada bi nam danas dao Bože mili nešto takvo. Uz uvjet da ga na zataremo i ne učlanimo u kojekakve udruge. Danas nije problem što neki imaju sve, i Judeju i vlast i Herodijadu i što su im sinovi sve, ali je vapijući grijeh što drugi nemaju ništa – ne jer ne znaju, već što nisu isti njima“, rekao je vlč. Slišković.

„Braćo i sestre, ako danas navedete tri moje mane pred svima, a imam ih i više, zaboravit ćete i Evanđelje koje je pročitano i misu i Sv. Ivu. Zašto? Jer smo prizemni i smrtni. Mnogima je korona dobro došla da zaborave glas u pustinji. Pristanimo uz istinu koja oslobađa, kanimo se zloga koje nas nježno grli da bi nas odvelo u propast, neka se naša oholost umanjuje, neka se naše strasti i pohlepe osuše, neka se Bogu prinese naše srce na zlatnom pladnju vječnosti, samo tako smo ispunili i ispunjamo Ivanovo poslanje“, zaključio je vlč. Marko propovijed.

Na svečanom misnom slavlju se okupilo oko 800 vjernika. A župljani su se na patron pripremali i kroz mise trodnevnice kojima su iskazali i pobožnost Sv. Ivanu Krstitelju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije