Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U novi dom uselilo 190 osoba, u izgradnji 15 zgrada

20. siječnja 2019. u 12:14 0 komentara 62 prikaza

Zahvaljujući projektu CEB 2 – Zatvaranje kolektivnih centara u BiH, koji se provodi pod vodstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u protekloj godini je 190 osoba uselilo u 63 stana u šest novoizgrađenih zgrada u Kladnju, Maglaju, Modriči i Derventi, namijenjenih stanarima kolektivnih centara.

Okončana je i izgradnja dodatnih 50 stambenih jedinica u sklopu Gerijatrijskog centra u Derventi, čije useljenje se uskoro očekuje nakon nabavke opreme.

- Na taj način konačno je počelo zatvaranje kolektivnih centara – i to tri u Kladnju te po jedan u Maglaju i Modriči – kazala je u razgovoru za Fenu ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Po njzinim riječima, to je tek početak jer je u tijeku izgradnja još 15 zgrada sa više od 600 stanova koji će biti dom za više od 1.500 građana naše zemlje koji i danas žive u neuvjetnim kolektivnim centrima.

Riječ je o dvije stambene zgrade sa ukupno 156 stanova u Tuzli te zgradi na Sokocu (64 stana), zgradama u Srebreniku i Zenici (sa po 62 stana), Travniku, Prijedoru i Foči (sa po 20 stanova), Višegradu (40 stanova), Gradišci (32 stana), Tešnju (21 stan), Bijeljini (17 stanova), dok se u Trebinju gradi zgrada sa 48 stanova i paralelno rekonstruira starački dom kapaciteta 30 smještajnih jedinica.

Ministrica Borovac napominje da svi navedeni objekti, kako je planirano, trebaju biti useljeni do kraja ove godine.

Prema podacima iz 2012. godine u Bosni i Hercegovini je evidentirano 156 kolektivnih centara u kojima je živio 8.851 građanin. Najveći kolektivni centri po broju smještenih osoba su u Tuzli, Srebreniku, Zenici, Doboju, Sokocu i Brčkom.

Borovac ističe da su, zahvaljujući kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe u vrijednosti od 60 milijuna eura, osigurana sredstva za zatvaranje 121 kolektivnog centra u 45 gradova i općina u BiH, u kojima živi više od 7.200 građana BiH. Kroz projekat “CEB II” planirana je izgradnja i rekonstrukcija 82 zgrade/objekta, u okviru kojih će biti osigurano 2.611 stambenih jedinica, koje će se koristiti po modelu socijalnog  neprofitnog stanovanja, čime će biti osiguran smještaj za 7.242 osobe.

Kaže da je realizacijom ovog projekta planirano da se zatvore svi kolektivni centri u Brčko Distriktu BiH i RS, te 72 posto u FBiH čije vlasti paralelno provode aktivnosti kojim se rješava većina preostalih kolektivnih centara u tom dijelu zemlje.

- Strateški cilj je bio da se svi kolektivni centri u našoj zemlji zatvore do kraja 2020. godine. No, zbog realne situacije na terenu gdje u pojedinim lokalnim zajednicama poput Brčko distrikta BiH još nije počela provedba projekta, smatramo da će cilj biti moguće u potpunosti ostvariti do kraja 2022. godine – navela je ministrica Borovac.

Zbog kompleksnosti pripreme i realizacije projekta u koju su uključene sve razine vlasti u BiH, Studija izvodljivosti koja je u suradnji sa UNHCR-om izrađena za ovaj Projekt, realan rok za realizaciju kompletnog projekta pet godina. S obzirom da je izgradnja prvih zgrada u počela 2017. godine, realan rok za realizaciju ovog projekta je kraj 2022. godine – napominje ministrica.

U svakom slučaju, kaže kako nastoje proces maksimalno ubrzati i stanarima kolektivnih centara što je moguće prije osigurati uvjete života dostojne čovjeka u 21. stoljeću.

Stanari kolektivnih centara su osobe u stanju socijalne potrebe, starije i bolesne osobe, izbjegle i raseljene osobe bez ili sa minimalnim primanjima. Većina njih su osobe koje ni prije rata nisu imale imovinu, te najprihvatljiviji način da im se omoguće kvalitetniji uvjeti života kroz sustav neprofitnog socijalnog stanovanja.

- To je europski model rješavanja socijalno najugroženijih kategorija stanovnika i način da naše građane iselimo iz nehumanih uvjeta kakvi su mahom u kolektivnim centrima gdje danas žive. Ujedno ovo je i pilot projekt stambene izgradnje kojim se uspostavlja javni stambeni fond po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja u BiH, kakav je dao odlične rezultate u zemljama EU – kazala je ministrica Borovac za Fenu. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.