Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U Njemačkoj nema izmjena za njegovatelje iz BiH

10. travnja 2019. u 13:37 0 komentara 318 prikaza
Foto: ilustracija

Obavijest Agencije za rad i zapošljavanje BiH od 27. ožujka ove godine unijela je veliki nemir među one koji žele aplicirati za poslove njegovatelja u Njemačkoj. U priopćenju direktora Agencije Muamera Bandića, koje su prenijeli brojni bh. mediji, a koje se može naći i na službenoj internet stranici agencije stoji:

„Na osnovu odluke Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja SR Njemačke više se ne prihvaćaju diplome o završenoj medicinskoj školi za opći i pedijatrijski smjer, dobivene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi. Samim tim skrećemo pažnju kandidatima koji apliciraju putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH za poslove njegovatelja u SR Njemačkoj, da je Središnji ured za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage od veljače 2019. godine počeo davati odbijenice za sve ovakve diplome, te više nije moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj s diplomama stečenim prekvalifikacijom.", piše Deutsche Welle

Pored ovih informacija stoji i obavijest o novim odredbama u vezi s certifikatima o poznavanju njemačkog jezika, da od 1.6.2019. godine Veleposlanstvo SR Njemačke u BiH prilikom podnošenja zahtjeva za radnu vizu do daljnjeg neće prihvaćati ÖSD certifikate za koje je ispit položen izvan Republike Austrije. 

„Navedeni datum se odnosi na datum podnošenja zahtjeva za radnu vizu u Veleposlanstvu SR Njemačke, a ne na datum izdavanja certifikata. Zbog toga svi kandidati koji nakon 1.4.2019. godine svoje prijave predaju u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH moraju imati certifikat o poznavanja njemačkog jezika usuglašen sa zahtjevima Veleposlanstva SR Njemačke u BiH", stoji dalje u priopćenju direktora Bandića.

U odgovoru na upit DW-a kod ureda za medije Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja sa sjedištem u Berlinu, eksplicitno stoji da se u odredbama u vezi s ovom problematikom ništa nije promijenilo, još od 2013. godine, kada je ovo njemačko ministarstvo donijelo odluku kako regulirati dovođenje medicinara iz BIH. Sličan odgovor dolazi i od Središnjeg ureda za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) sa sjedištem u Bonnu. I u odgovoru tamošnje glasnogovornice za medije stoji da se u provođenju programa zapošljavanja Triple Win, koje ova služba po nalogu Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja provodi u suradnji s njemačkim Društvom za internacionalnu suradnju (GIZ) stoji da se u provođenju navedenog programa aktualno ništa nije promijenilo.

Bilo kako bilo, oni koji apliciraju, u posljednje vrijeme dobijaju sve više odbijenica. Neki od njih, koji se oglašavaju u socijalnim mrežama, smatraju da to ima izravnu vezu s aferom o kupovini diploma u BiH, o kojoj su pisali i njemački mediji. Među njima je Nermina S. (puno ime poznato redakciji) koja je s velikim entuzijazmom došla u Berlin poboljšati znanje njemačkog jezika prije nego što i službeno kandidira za mjesto njegovatelja u Njemačkoj.

Nakon završenog studija u sasvim drugoj branši u kojoj u BiH nije mogla pronaći posao, odlučila se za trogodišnje školovanje za medicinsku sestru u jednoj od bh. državnih bolnica. Okončala ga je s najboljim ocjenama, dobila preporuke, sve prevela na njemački jezik. Nakon izvjesnog vremena provedenog u Berlinu se i prijavila na natječaje u nekoliko berlinskih bolnica. Od par njih je odmah dobila ponude za razgovor, u jednoj i šansu za probni rad. No nakon priopćenja Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Nermina dobiva jednu odbijenicu za drugom. Bolnica u kojoj je odradila probni rad joj se još nije javila s odgovorom. 

Za mladu djevojku, koja ne želi otkriti svoj puni identitet, da joj, se, kako objašnjava, ime ne bi povlačilo po portalima socijalnih mreža, srušio se svijet.

"Ne mogu podnijeti osjećaj da je sav trud, vrijeme i novac, koji sam uložila u prekvalifikaciju, bio uzaludan. Sad svi mi iz BiH stojimo pod generalnom sumnjom da smo kupili diplome. Zbog čega bi nam se uopće davala prilika, provjeravale naše diplome, kad za ove poslove aplicira medicinsko osoblje iz drugih zemalja, ne samo naše regije, već i iz cijelog svijeta", kaže ona.

Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja, na upit DW-a odgovara da se ocjena diploma vrši kao što je to bilo i dosad, te da nema nikakve veze s informacijama o lažiranju diploma. 

U uredu za javnost Agencije za rad i zapošljavanje BiH, ne žele komentirati ove navode. 

Glasnogovrnik Boris Pupić kaže da direktor Agencije Muamer Bandić idući tjedan dolazi u Bonn. Tamo će, 9. i 10. travnja uzeti učešća na konferenciji pod nazivom "Migracije radnika u Njemačku”. Tom prilikom će se Bandić susresti sa direktorom ZAV-a, Alexandrom Wilhelmom.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.