BiH prijete epidemije dječjih zaraznih bolesti

U nekim županijama u FBiH cijepljeno samo 30 posto djece

21.05.2022.
u 13:09

Bosni i Hercegovini prijeti epidemija zaraznih dječjih bolesti koje su ranije bile iskorijenjene, piše Večernji list BiH. Jela Aćimović, epidemiologinja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, upozorila je na veliki pad cijepljenja djece MMR cjepivom, koje štiti od ospica (morbila), rubeole i zaušnjaka, ističući kako je samo 71 posto cijepljenih, što znači da to cjepivo nije primilo gotovo 30 posto djece koja su ga tijekom prošle godine trebala primiti.

Cjepivo je dostupno
 

Kako je istaknula Mirela Kasabašić, liječnica Doma zdravlja Banje Luke, u povodu obilježavanja Svjetskog tjedna imunizacije, u ovom domu zdravlja cijepljenje MMR cjepivom kreće se oko 50 posto, što je izrazito malo, dodajući kako bi poželjan obuhvat trebao biti 95 posto cijepljene djece. Prema riječima Aćimović, nedovoljan broj cijepljenih primjetan je i kod imunizacije protiv koronavirusa. - Ne možemo biti sigurni da je pandemija završena. U mnogim zemljama raste broj zaraženih. Institut je učinio sve da cjepivo bude dostupno - kazala je Aćimović. Na problem ponovnog smanjenja broja cijepljene djece u Federaciji BiH još početkom godine upozorila je predsjedateljica Savjetodavnog tijela za imunizaciju u FBiH specijalistica pedijatrica dr. Amra Junuzović Kaljić. U nekim županijama, poput, primjerice, Sarajevske, postotak obuhvata nekim dozama određenih dobnih skupina pao je na 30 i 40 posto, što je jako opasno. - To je vrlo rizična situacija upravo za izbijanje epidemija zaraznih bolesti - kaže Junuzović Kaljić. Upozorava kako je veliki problem činjenica tih propuštenih doza. - Djece koja nisu obuhvaćena imunizacijom je mnogo. I to je grupacija osjetljive djece koja u svakom trenutku može dovesti do izbijanja epidemije bilo koje od zaraznih bolesti. Sve su one teške i nose vrlo velike rizike za dječje zdravlje - naglašava ova liječnica. Na sreću, do sada se uglavnom javljaju pojedinačni slučajevi. Određenom broju djece pružena je liječnička pomoć zbog velikog kašlja. Riječ je, naravno, o necijepljenoj djeci.

Moguće komplikacije

Liječnica Junuzović Kaljić podsjeća kako je to strašna bolest čija akutna faza traje i do tri mjeseca. - Dijete se zakašlje, izgubi dah, treba čekati kada će početi normalno disati, a to je strašan doživljaj za svakog roditelja, ne uzimajući u obzir komplikacije koje mogu biti na plućima i ostalo - objašnjava pedijatrica Junuzović Kaljić, podsjetivši na epidemiju parotitisa - zaušnjaka, koja je prije nekoliko godina zahvatila školsku djecu i mlade. - Na primjer, parotitis nosi komplikacije kao što su gluhoća, neplodnost itd. Ne treba naglašavati koliko je važno cjepivo protiv rubeole, posebice za žensku djecu. To su osobe koje će sutra rađati. Obolijevanje od rubeole u trudnoći završava ili najlošijim ishodom trudnoće ili teškim malformacijama ploda - upozorava pedijatrica. Tijekom 2019. izbila je epidemija ospica koje također mogu biti vrlo opasne.

Prema kalendaru cijepljenja u BiH, cijepljenje počinje u prva 24 sata po rođenju, kada novorođenče dobiva BCG, cjepivo protiv tuberkuloze i prvu dozu protiv hepatitisa B, a imunizacijski program koji je obvezan temelji se na Zakonu o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Taj program nastavlja se po rasporedu tako da se djeca cijepe protiv dječje paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja, bolesti koju izaziva Hemofilus influence, ospica, rubeole i zaušnjaka. Docjepljivanje se vrši u predškolskoj dobi i u završnim razredima osnovne i srednje škole.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?