Domaljevac - Šamac

U nekim ulicama žive tek rijetki starci i samci, a na desetke kuća zjapi prazno

08.01.2021.
u 08:24

Posavski kraj, osobito općina Domaljevac-Šamac, uvijek je bio područje migracija prema Zapadu. Ranije su, najviše prema Njemačkoj i Austriji, odlazili samo očevi, no vremena su se promijenila, piše Večernji list BiH.  

Veliki val odlazaka usmjeren prema Europi zahvatio je i Posavinu pa su odavno postali zabrinjavajući odlasci cijelih obitelji. Nije više usamljen slučaj polupraznih ulica u Domaljevcu, kao što je trenutačno ona što vodi, simbolički rečeno, prema mjesnom groblju. U Ulici sv. Ane trenutačno stalno živi tek nekoliko starijih osoba ili samaca od 30-ak prekrasno uređenih domova koji zjape prazni čekajući domaćine tek za blagdane, a korona je čak i to onemogućila. Prolaskom kroz Domaljevac, osobito uvečer, lako je shvatiti kako se više od polovine mještana preselilo, najviše u Frankfurt, pa često taj velegrad posavska dijaspora zove i “mali Domaljevac”.

Kako su Posavljaci vrijedan narod, mnogi su na Zapadu razvili svoje privatne biznise, postali ugledni građani svojih lokalnih zajednica, no konstanta vezanosti za rodni kraj oduvijek je ostala. Upravo su to na prvom Svjetskom kongresu dijaspore u Domaljevcu i naglasili: “Možemo otići iz Domaljevca, ali Domaljevac je ostao u nama”. Posavska dijaspora ogroman je potencijal koji još uvijek nije dobro usmjeren i povezan preko zajedničkih projekata kako bi ta velika gospodarska snaga pomogla na obostranu korist rodnome kraju.

- Dijaspora općine Domaljevac-Šamac i dalje računa na svoj rodni kraj kako bi zajedničkim snagama pokušali napraviti pomake u novoj, 2021. godini koja je još uvijek u znaku pandemije koronavirusa. Ali budući da se život mora i dalje odvijati i ne smije stati, tako se sastao i Inicijativni odbor Svjetskog kongresa općine Domaljevac-Šamac i dijaspore. Obavili smo online konzultacije o planovima za 2021., konkretizirali svoje zaključke s osnovnom porukom, zajedno želimo realizirati projekte koji će obostrano donijeti pomake u našem zavičaju - kaže nam novinar Pejo Gašparević, koji iz Splita povlači ključne poteze kako bi se započeto okupljanje dijaspore u Domaljevcu i nastavilo.

- Pratit ćemo razvoj situacije u svezi s pandemijom i ako bude splašnjavala, tako da budu mogući javni skupovi, u tom slučaju u Domaljevcu planiramo krajem srpnja ove godine organizirati drugi kongres. Institucionalni partner naše manifestacije bit će Općina Domaljevac–Šamac kako bi skup bio i respektabilna manifestacija na ponos našega kraja. Visoko cijenimo postignuća koja ostvaruju naši odbojkaši, koja su zapravo Posavina u malom, pa će HOK Domaljevac, koji je u 2020. osvojio Kup Federacije BiH i time postigao nezaboravna sportski podvig, biti poseban gost manifestacije - ističe Gašparević.

Uz gospodarstvenike, planirali su pozvati i sve sportske klubove s područja Općine Domaljevac-Šamac i sportaše podrijetlom s područja te općine Posavske županije da se pridruže manifestaciji. U pozivu neće zaboraviti ni braniteljsku populaciju i nevladine udruge.•

Ključne riječi

Komentara 1

LO
lokve
11:21 08.01.2021.

To je nama naša borba dala da imamo Čovu za maršala, iz ovakve zemlje odlazi ko god može. Sa ovim političarima više niko nema perspektivu. HDZ vlada sa SDA i SNSD sa trećinom vlast uključujući i nacionalni veto tako da ne može da kaže da se iseljavaju zbog ugroženosti od Bošnjaka pogotovo ne u Posavini.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?