Vitez

U naselju Dubravica slavljena sveta misa zadušnica

23.12.2016.
u 08:00

U organizaciji općinskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i srednjobosanske Udruge dragovoljaca i veterana u Vitezu je obilježena 23. godišnjica tragedije i počinjenog zločina nad pripadnicima HVO-a i hrvatskim civilima u Križančevu Selu nadomak Viteza, a koji je počinila Armija BiH u akciji koja se zvala “Krvavi Badnjak”.

Tim povodom u crkvi svetoga Leopolda Mandića u viteškom naselju Dubravica slavljena je sveta misa zadušnica koju je, uz koncelebraciju gučogorskog gvardijana fra Drage Pranješa Čarlija i još petorice svećenika, predvodio viteški župnik fra Velimir Bavrka. Uz rodbinu poginulih i ubijenih te prijatelje i suborce, pripadnike udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, na svetoj misi zadušnici nazočni su bili i visoki dužnosnici struktura vlasti Viteza, Srednjobosanske županije, FBiH i BiH. Predvodili su ih predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO-a Nikica Tomić, predsjednik Županijskoga odbora HDZ-a i županijski ministar Nikola Grubešić, predsjedatelj srednjobosanske županijske Skupštine Josip Kvasina, dopredsjednik HSP-a BiH Berislav Elez, Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH te predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Izaslanstvo Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH predvodili su ministrica Marina Pendeš i dozapovjednik Operativnog zapovjedništva, brigadni general Ivica Jerkić. Svi su oni nakon svete mise nazočili komemoraciji održanoj u amfiteatru Osnovne škole “Dubravica”, gdje je održan i prigodan program, a okupljenima se obratio ratni zapovjednik Viteške brigade HVO-a, brigadir HVO-a Mario Čerkez. Nakon završene komemoracije svi su se u mimohodu, na čelu sa stjegovima postrojbi koje su branile središnju Bosnu uputili ka kilometar udaljenom spomen-obilježju iznad Križančeva Sela, podignutom u znak sjećanja na poginule i ubijene ovoga naselja, te sve ubijene i poginule pripadnike HVO-a koji su živote izgubili braneći hrvatske prostore središnje Bosne.

Uz spomen-obilježje položeni su vijenci svježega cvijeća, upaljene su svijeće, a za duše ubijenih i poginulih molila se kratka molitva opijela.

No, Hrvati s ovoga područja već dugi niz godina pitaju se kada će, i hoće li uopće, počinitelji i nalogodavci odgovarati za zločine počinjene nad Hrvatima u 1993. godini i dva mjeseca 1994. godine, a posebno se naglašavaju i aktualiziraju u vrijeme tužnih godišnjica brojnih zločina koje su na tom području i u tom vremenu počinili pripadnici Armije BiH, u čijim su se redovima borili i nad Hrvatima strašne zločine činili mudžahedini iz sastava 7. muslimanske brigade 3. korpusa Armije BiH, sa sjedištem u Zenici. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije