Široki Brijeg

U Narodnoj knjižnici otvorena izložba slika i skulptura Širokobriježanke Anđelke Hrkać

24.04.2016.
u 09:00

Na otvaranju izložbe slika i skulptura Anđelke Hrkać, upriličenoj u prostoru Narodne knjižnice u Širokom Brijegu, Srećko Slišković je istaknuo:

- Anđelka Hrkać nije davno ušla u svijet umjetnosti, ali gledajući njezine slike i skulpture, stječe se dojam da je već poodavno u umjetničkom svijetu.

Slišković je postavio pitanje treba li čovjek imati formalnu naobrazbu da bi bio umjetnik.

Sjetismo se da je takvo pitanje postavio i Ozren Depolo kad se susreo s djelima Sofije Naletilić Penavuše, Anđelkine sugrađanke. Nakon svojih osvrtanja na slike i skulpture Anđelke Hrkać, djelatnice širokobriješke Narodne knjižnice, Slišković je recitirao pjesmu “Djevojka iz moga kraja” Arsena Dedića.

Pjesma je lijepo zazvučala između djela umjetnice iz hercegovačkog kraja, inspiriranih i motivima toga krajolika.

“Karakteristična je drska uporaba boja, što je jako hrabro od Anđelke i ja joj na tome čestitam, kazao je Dragan Marjanović te se osvrnuo na pitanje Srećka Sliškovića o tome koliko je bitna formalna naobrazba umjetnika.

- Ni poznati umjetnik Vlaho Buhovac, također, nije imao formalnu naobrazbu, a bio jer vrhunski umjetnik, naglasio je Dragan Marjanović.

Nekoliko Anđelkinih slika potvrđuje onu znanu da je talent nešto što se ne može naučiti. No, valja ga brusiti radom, inače će ostati nedorečen.

Anđelka je napravila znatan iskorak u odnosu na svoje prethodne dvije izložbe.

Zahvalila je svima koji su joj pomogli u realizaciji njezine treće izložbe te kazala kako je već s pet godina izradila pepeljaru od gline.

Objasnila nam je kako su i u kojim životnim okolnostima nastale neke njezine apstrakcije.

Fra Vendelin Karačić pozdravio je Anđelkino likovno sazrijevanje, nastupila je i pjesnikinja Sanijela Matković, program je vodio Ljubo Kovač, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Filip Cigić i Marko Zeljko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?