KORONAVIRUS

U mostarskoj COVID-bolnici 21 pacijent, petero na respiratoru u teškom stanju

21.04.2020.
u 15:29

U protekla 24 sata u SKB-u Mostar testirano je 176 uzoraka, od kojih je pet pozitivnih iz HNŽ-a, i to tri iz Mostara i po jedan iz Konjica i Čitluka.

Prema posljednjim informacijama u COVID-bolnici SKB-a Mostar smješten je 21 pacijent, od kojih je njih pet na respiratoru i u teškom kliničkom stanju. Novih hospitalizacija u toj bolnici nije bilo u protekla 24 sata, rečeno je u utorak na redovitoj videokonferenciji Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

U protekla 24 sata u SKB Mostar testirano je 176 uzoraka, od kojih je pet pozitivnih iz HNŽ-a, i to tri iz Mostara i po jedan iz Konjica i Čitluka.

Savjetnik premijera HNŽ-a Darko Juka je odgovarajući na brojne upite novinara o karanteni u Ortiješu i uvjetima tamošnjeg smještaja, pojasnio kako je sve po zakonu, ali da istodobno od federalne razine vlasti traže preispitivanje zapovijedi o karanteni. 

Radi se, inače, o smještaju osoba koje su ušle u BiH iz inozemstva i sukladno zakonu, koji je na snazi, u obvezi su provesti 28 dana u izolaciji.

 Kako je objasnio Juka, to su osobe bez simptoma, odnosno zdrave osobe.

 - Prostorije Centra za rehabilitaciju žrtava mina u Ortiješu su ustupljene bez naknade za karantenu Federalnom stožeru civilne zaštite i predsjedniku Vlade HNŽ-a. Nakon izvida i pozitivnog mišljenja ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, primarijusa Nermina Avdića, federalni ministar zdravstva izdao je rješenje za smještaj-karantenu. Vlada Federacije snosi sve troškove, a vlasnik objekta se očitovao priopćenjem i fotografijama u svezi uvjeta o kojima se pisalo - pojasnio je Juka.

 Po njegovim riječima, nadzor u karanteni vrše djelatnici dva doma zdravlja, a osobe koje tamo borave će biti testirane 14 dana nakon njihova prijema u karantenu.

 Napomenuo je također kako Koordinacijsko tijelo Vlade i stožera HNŽ-a od početka zapovijedi s federalne razine o ustrojavanju karantene traže njezino preispitivanje ili stavljanje izvan snage. 

- Razumijemo negodovanje ljudi, ali nemamo izbora. Dok je zapovijed na snazi dužni smo je provoditi i kao Vada i Stožer asistirati u njezinoj provedbi - kazao je Juka, te podsjetio kako zapovijed o karanteni ne provodi samo Općina Rama. 

 Glavni epidemiolog SKB Mostar, dr. Jelena Ravlija, osvrnula se na aktualno stanje u toj bolnici, kazavši kako ta ustanova ima jasno utvrđene procedure kada je u pitanju utvrđivanje i detekcija covida-19 ne samo zdravstvenih djelatnika nego i hospitaliziranih pacijenata.

 Istaknula je važnost organiziranog nadzora unutar bolnice, ali i komunikaciju bolnice s primarnom zdravstvenom zaštitom.

- To je posebno važno jer SKB maksimalno nastoji pružiti zdravstvene zaštitu i usluge koje ne mogu biti na čekanju, kao što su klinike za onkologiju i dijalizu ili nadzor nad rodilištem i pedijatriju. Kroz dobru komunikaciju mogu se preduprijediti negativne posljedice - istaknula je dr. Ravlija.

 Inače, na području HNŽ-a na snazi je 2713 rješenja o samoizolaciji, a u protekla 24 sata MUP je zabilježio četiri prekršaja zabrane kretanja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije