Vareš, Kreševo i Usora primjeri su ulaganja stranih investitora

U malim općinama nastaju na stotine radnih mjesta

05.12.2021.
u 16:07

Ulaganja stranih investitora koji imaju kapital i dobre poslovne ideje put su za stvaranje većeg broja radnih mjesta, a primjeri iz BiH pokazuju kako je, unatoč ne baš zahvalnoj političkoj situaciji na višim razinama, moguće unutar lokalnih zajednica realizirati biznis, dobro poslovati te pritom čak povećavati proizvodne kapacitete. Zanimljivost leži i u činjenici da su prostorno manje općine često nositeljice gospodarskog rasta, a Večernji list je pronašao nekoliko primjera koji osvjetljavaju obraz BiH. Usora, Kreševo, Vareš i Derventa neke su od općina unutar kojih se realizira ili će se uskoro realizirati niz investicijskih procesa stranih poduzetnika koji sa sobom nose nova radna mjesta, ali i podizanje ukupnog životnog standarda. Načelnik općine Usora Zvonimir Anđelić kaže za Večernji list kako u općini imaju nekoliko stranih investitora koji posluju, odnosno nekoliko uspješnih tvrtki, a među posljednjima koji su otvorili pogon u toj općini su talijanski investitori.

Otvaranje pogona

- Imamo nekoliko tvrtki koje su uložile sredstva i rade. Nama je jednako vrijedan i domaći čovjek i stranac. Prihvaćamo sve koji žele otvoriti pogone jer nam je bitno da se smanjuje nezaposlenost i da se stvara nova vrijednost - naglasio je Anđelić.

Kad je u pitanju posljednji investitor koji je uložio svoj kapital za otvaranje novih radnih mjesta, riječ je o tvrtki Methal, čiji su vlasnici iz Italije i koja konstantno raste te zapošljava ljude, a bavi se programom proizvodnje peći na pelet. Početkom ove godine predstavnici ove tvrtke i posjetili su Općinu kako bi je informirali o osnivanju novog gospodarskog subjekta Methal d.o.o. Usora. Osnivač je talijanska Grupacija AMG Spa iz Vicenza, iz Italije. AMG grupa prisutna je na tržištu s nizom marki koje nude rješenja - od kućnog grijanja do klimatizacije, od velike distribucije do izravne prodaje od vrata do vrata, od domaćih rješenja za velika industrijska postrojenja i ima niz svojih sestrinskih tvrtki. Proizvodni program koji je već pokrenut je u oblasti metaloprerađivačke djelatnosti, odnosno započela je proizvodnja kotlova za centralno grijanje na pelet te se gotovi proizvodi otpremaju na tržite, za sada u obliku izvoza na europsko tržište. Sljedeći dobar primjer dolazi iz prostorno male, ali gospodarski iznimno uspješne općine Kreševo, a čiji načelnik Renato Pejak kao reprezentativan primjer ističe proces u kojemu je jedan austrijski investitor s domaćim realizirao poslovne ideje koje su donijele nova radna mjesta. Pejak je objasnio kako zahvaljujući austrijskoj grupaciji domaći poduzetnik gradi hotel u ovoj općini, a lani je osnovao tvrtku koja se bavi proizvodnjom plastične ambalaže za farmaceutsku i prehrambenu industriju. No, suradnja ide i dalje, tako da će se u travnju otvoriti tvrtka za proizvodnju PVC i aluminijske stolarije samo za izvoz. Nešto dalje, u Varešu, u ovom se trenutku realizira jedan kapitalan projekt, a od kojega će koristi imati i cijela država. Ulaganja Adriatic Metalsa predstavljaju najveću izravnu stranu investiciju u metalsku industriju BiH do sada, a bh. podružnica kompanije Eastern Mining razvija ležišta mineralnih sirovina u Varešu. O važnosti projekta govore i podaci koji su izneseni tijekom sastanke koji je premijer Federacije Fadil Novalić imao s predstavnicima kompanije Adriatic Metals na čelu sa šefom korporativnih poslova Dominicom Robertsom. Prema Robertsovim riječima, ova kompanije je u rudnik u Varešu uložila više od 100 mil. dolara, a zahvaljujući uspješnoj suradnji s Vladom Federacije BiH u sljedećih 18 mjeseci planirana su ulaganja u iznosu od 250 mil. dolara za dovršetak modernizacije rudnika.

Realizacija

Inače, nešto ranije načelnik općine Vareš Zdravko Marošević za Večernji list govorio je i o nizu prednosti koje za ovu općinu donosi ovakva inicijativa. Kazavši kako je planirano da eksploatacija započne 2023., a radilo bi se o rudniku cinka, barita i olova, Marošević je objasnio i kako će projekt imati izniman značaj za lokalnu zajednicu, ali i šire. - Za lokalnu zajednicu ovo će značiti mnogo. Oni su već uključeni u lokalnu zajednicu, prate obrazovanje, stipendiraju strukovne škole, potpomažu sve društvene projekte - istaknuo je nedavno Marošević. A kada je riječ o drugim uspješnim lokalnim zajednicama, već se neko vrijeme izdvaja i Derventa, koja je uspjela u privlačenju stranih tvrtki na svoj prostor. Navedene lokalne zajednice svojim primjerom pokazuju kako se u kontekstu oporavka gospodarstva mogu uspješno koristiti dostupne ustavne i zakonske ovlasti, a sve u cilju zadržavanja stanovništva i stvaranja preduvjeta za dugoročni opstanak. •

Ključne riječi
rad

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?