Sajam

U Livnu održan 4. po redu Sajam vježbovnih tvrtki

05.05.2016.
u 09:00

U Livnu je, u organizaciji Srednje ekonomske škole, održan četvrti po redu Sajam vježbovnih tvrtki “Let’s Do Business, Livno 2016.”. Sudjelovalo je sedam vježbovnih tvrtki iz tri SŠ s područja HBŽ. Cilj Sajma je poboljšati kvalitetu obrazovanja u svim školama BiH koje provode program vježbovnih tvrtki poticanjem učenika na napredovanje, samostalnost i razvoj poduzetničkih vještina. Livanjska Ekonomska škola već punih 12 godina sudjeluje u projektu Eco-net koji financira i podržava ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije i među prvih je šest bh. škola koje su ušle u projekt. U vježbovnim tvrtkama učenici uče sve poslove vezane uz funkcioniranje realnog poduzeća, kazao nam je ravnatelj te škole Miroslav Ćurić: - Samo što je roba fiktivna i plaćanje, odnosno financiranje je fiktivno. Sve ostalo što naši učenici nauče kroz vježbovnu tvrtku može se sutra primijeniti u realnom poduzeću. A profesorica iz iste škole Jasminka Oraman dodaje: - Oni nauče i praviti račune, narudžbenice, komunicirati s drugim poduzećima kojih je više od 250 u BiH.

- Vježbovna tvrtka “Mali raj” nastoji učenike usmjeriti na korištenje iznimnih prirodnih potencijala Kupreške visoravni, kazao nam je profesor Srednje škole Kupres Mate Rebrina: - Da se bave agroturizmom, biciklizmom, planinarenjem, imamo nešto novo u ponudi što vam nećemo reći kako ne bi netko “prepisao” od nas, ali je svakako vrlo zanimljivo i, evo, nadam se da će veći dio njih ostati u Kupresu i baviti se stvarno ovim poslom.

Tu želju zasigurno će mu ispuniti Velimir Mioč koji kaže kako planira ostati u Kupresu i početi se baviti nekim od poslova koje sada nude na ovom sajmu. Njegova intimna želja je sportska turistička ponuda, biciklizam. Izradom novog zakona o srednjem strukovnom obrazovanju nadležno ministarstvo nastojat će uskladiti obrazovanje s potrebama gospodarstva, među ostalim, nam je naglasio ministar Petar Galić i dodao: - Što više treba uključiti poslodavce i lokalnu zajednicu u formiranje, odnosno kreiranje smjerova i zanimanja koji će se upisivati u budućnosti. Ovakav oblik učenja i praktična primjena znanja su budućnost koju razvija sve više zemalja u regiji, naglašeno je prilikom otvaranja Sajma. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?