Žepče

U KŠC-u se obrazuju brojni mladi talenti

storyeditor/2023-02-01/ksc.png
02.02.2023.
u 16:18

Katolički školski centar "Don Bosco" u Žepču proslavio je svoj dan svetom misom te akademijom s brojnim gostima

U Žepču je proslavljen Dan Katoličkoga školskog centra "Don Bosco" i svetkovina sv. Ivana don Bosca. Svečanu svetu misu u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskoga u Žepču predslavio je mons. dr. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup, u koncelebraciji sa 17 svećenika.

Ljubav prema BiH

Ravnatelj salezijanske zajednice "Don Bosco" u Žepču don Mirko Barbarić pozdravio je brojne nazočne, blizu 500 vjernika i uzvanika, a u prvome redu sve nazočne ravnatelje centara u Bosni i Hercegovini iz Tuzle, Sarajeva, Zenice, Žepča, Banje Luke i Bihaća. Pjevao je zbor župe Žepče. Nadbiskup Vukšić u propovijedi je naglasio veličine u očima Božjim i očima ljudskim. - U očima Božjim tko je najveći? Jer mi, kao vjernici, želimo ući u kraljevstvo Božje i onda se pitamo tko je najveći. Pitaju i Isusa tko je najveći. Nitko od ovih koje mi proglašavamo najvećima.

Za Isusa je najveći onaj koji je sličan malom djetetu. Što smo mi stariji, sve je teže postići status djeteta, ali se trebamo truditi. Ta poniznost, skromnost u odnosu prema Stvoritelju je najveća. Onaj tko nije najveći u duhovnom pogledu nema puno od života. Svi smo do konca života ovisni o svome vječnom Stvoritelju. Malo dijete ne sumnja u to da ga majka voli jer zna da ga voli. To Isus želi, da naše povjerenje uvijek bude u Njemu. Neka nas sv. Ivan don Bosco uvijek zagovara da postignemo ono najveće u životu - završio je mons. Vukšić.

U KŠC-u Žepče upriličena je i akademija. Dvorana u centru bila je prepuna, a sve je na početku akademije pozdravio don Ivan Širić, ravnatelj KŠC-a, među ostalim, nadbiskupa Tomu Vukšića, promicatelja sustava katoličkih škola za Europu mons. Ivicu Božinovića, kolege ravnatelje bratskih katoličkih škola u BiH, predstavnike drugih vjerskih institucija, veleposlanika RH u BiH Ivana Sabolića, načelnika općine Žepče Matu Zovku...

- Danas slavimo don Bosca, zaštitnika ove odgojne institucije. Ime ove ustanove označava naš identitet i temeljne postavke. Prije svega, ovo je Božja kuća koja želi biti izraz Božje ljubavi prema Bosni i Hercegovini i žepačkom kraju. Iza svih ovih aktivnosti u KŠC-u stoji Trojedini Bog koji nadahnjuje, potiče i prati rad salezijanaca i djelatnika te život svake mlade osobe koja dolazi u ovu kuću otvorena srca. Nakon 163 godine od ustanovljenja salezijanske družbe, don Boscova karizma još uvijek je živa, aktualna i potrebna svijetu. S ponosom možemo reći da su naša djeca i mladi jako dobri, puni talenata i ljudskih kvaliteta, još uvijek neiskvareni, puni snova i želja za boljom budućnošću. Antropološka kriza! Strah od budućnosti! Beznadnost i manjak samopouzdanja! Pomanjkanje želje sa sebedarjem i žrtvom!

Nagrade najboljima

Opčinjenost potrošačkim i hedonističkim stilom života! Mentalna labilnost, emocionalna i duhovna nezrelost! Strah od ekonomske nestabilnosti! Ovo su rizici, nepovoljni vjetrovi i valovi koji zapljuskuju današnje mlade. Kao don Boscovi sinovi pozvani smo stati uz naše mlade. Isti rizici možda i nas zapljuskuju - završio je ravnatelj Katoličkoga školskog centra "Don Bosco" don Ivan Širić. Najboljim učenicima nagrade je dodijelio vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije