Dr. Borko Rajič, prvi dječji hematoonkolog u Hercegovini

U koroni morali početi s kemoterapijom kod djece

05.07.2022.
u 20:30

- U SKB-u Mostar liječimo neke blaže oblike, no u koroni smo morali krenuti s kemoterapijom jer male pacijente nije bilo moguće slati u druge centre - kazao je dr. Rajič

Dr. mr. sc. Borko Rajič, prvi dječji hematoonkolog u Hercegovini, zasad i jedini, kako navodi RTV Herceg Bosne, govorio je u emisiji “Zdravlje na prvom mjestu” te medijske kuće o dijagnosticiranju tumora kod djece, borbi za živote najmlađih... Nažalost, i pedijatrija se danas suočava s porastom broja malignih bolesti, a dr. Rajič pokušao je javnosti približiti život malih pacijenata i njihovih roditelja nakon što se suoče s teškom dijagnozom.

Rađaju se zdrava

Dr. Rajič ističe kako su najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece - leukemije (posebno akutna limfatična), potom limfom i tumor mozga, a slijede solidni tumori - najčešće bubrega. No, kako ističe, kako se djeca uglavnom rađaju zdrava, jako je teško procijeniti kada kod njih posumnjati na malignu bolest. - Roditelj o tome ne bi trebao razmišljati, ali liječnici trebaju - kazao je dr. Rajič u emisiji RTV-a HB. Danas se ultrazvučnim i MR pregledom mnogo češće, ali, srećom, i ranije otkriju sarkomi, tumori bubrega i mozga. Ističe kako prije 15-ak godina UZV pregled i nije bilo baš lako napraviti, dok se na MR čekalo jako dugo. Sada su, prema njegovim riječima, u SKB-u Mostar dostupna dva MR uređaja, a na području Mostara njih četiri. - Što se tiče liječenja, ono je i kod djece kemoterapijom prilično slično kao i kod odraslih, a nešto je jača i agresivnija. Tijelo djeteta je mlado i moram priznati da liječenje bolje ide, a postotak izlječenja znatno je veći kod djece - govori dr. Rajič koji je na svome odjelu na Pedijatriji SKB-a Mostar zasad jedini liječnik uz dvije medicinske sestre. Kaže kako se dječje stanice jako brzo dijele, dijete raste pa tako i tumori, znatno su skloniji rastu nego kod odraslih, no kod djece su zato osjetljiviji na kemoterapiju pa im je i preživljenje mnogo veće. Na razini Balkana ono je kod akutne limfatične leukemije između 85 i 90 posto, mijeloične 60-70... Stanje je takvo i zbog konsenzusa stručnjaka i jedinstvenih protokola liječenja u cijelom svijetu. U SKB-u Mostar većina dijagnostike postoji, a jako se napredovalo i kada je riječ o dostupnosti terapije. - U SKB-u Mostar liječimo neke blaže oblike, no u koroni smo morali krenuti s kemoterapijom jer male pacijente nije bilo moguće slati u druge centre - kazao je.

Prate se pet godina

Kako se kemoterapijom ubijaju maligne stanice, ali i ostale, djecu se prvih pet godina od izlječenja prati na okolnosti povratka bolesti, no nakon toga i na okolnosti kasne toksičnosti kemoterapije jer neki lijekovi mogu oštetiti srce, periferne živce, štitnjaču... Iako je jako teško roditeljima i djetetu kazati dijagnozu, dr. Rajič smatra kako je najbolje biti iskren jer tada svi surađuju i postanu druga obitelj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?