uno bih

U kolovozu rekordni prihodi od neizravnih poreza

novac
01.09.2017.
u 12:55

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) u kolovozu je prikupila 680 milijuna KM, što je za 66 milijuna KM više u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je i najveći iznos prikupljenih prihoda od neizravnih poreza u jednom mjesecu od uspostave UNO.

Tijekom osam mjeseci ove godine UNO je ukupno prikupila četiri milijarde i 589 milijuna KM, što je više za 321 milijun KM ili 7,53 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Nakon izvršenih povrata poreznim obveznicima, koji su u osam mjeseci 2017. iznosili 850 milijuna KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, državi, entitetima i Distriktu Brčko, iznosili su tri milijarde i 739 milijuna KM i veći su za 183 milijuna KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom razdoblju 2016.

Za financiranje državnih institucija raspoređen je iznos od 499 milijuna KM. Federacija BiH je dobila dvije milijarde i 80 milijuna KM, a Republici Srpskoj je uplaćena milijarda i 57 milijuna KM, a Distriktu Brčko raspoređeno je 115 milijuna KM, priopćeno je iz UNO.

Rast prihoda od neizravnih poreza pokrio je povećanje rata vanjskog duga u 2017. godini, tako da se do kraja godine očekuje da i entiteti izravno na račune dobiju više novca od neizravnih poreza u odnosu na prošlu godinu.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva (0,10 KM) u razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza Federacija BiH je dobila dodatnih 70 milijuna KM, Republika Srpska 46 milijun KM i Distrikt Brčko 2,3 milijuna KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,10 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?