Već 15 godina zaredom Kolona sjećanja Orašje - Vukovar

U koloni i Marijan (79), ranjen u ratu: Ponosno prelazim put

storyeditor/2022-11-16/kolona.png
17.11.2022.
u 20:19

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB, Podružnica Orašje, 15. godinu zaredom organizator je Kolone sjećanja Orašje – Vukovar kako bi se poklonili herojima i žrtvama Vukovara, piše Večernji list BiH.

Najmlađi ima 18 godina

U hodnji do Vukovara, koja je krenula ispred spomen-obilježja podignutoga za poginule branitelje, blizu je 80 branitelja veterana, ratnih vojnih invalida i djece poginulih branitelja kako bi se 18. studenoga pridružili Križnom putu – Koloni sjećanja u krugu bolnice Vukovar. Prije polaska u Orašju su se poklonili svim poginulim i umrlim braniteljima iz Domovinskog rata te zapalili svijeće i položili vijenac kod središnjeg spomen-obilježja, odakle su u koloni krenuli put GP Orašje i dalje do Vukovara. Najstariji sudionik ovogodišnje Kolone sjećanja je 79-godišnji Marijan Baotić Čikin iz Donje Mahale.

- Ranjen sam u Domovinskome ratu i ovih se dana svega prisjećam. Čast je biti u ovoj koloni, a godine mi nimalo ne smetaju da s ponosom prijeđem ovaj put - kazao nam je Marijan.

Najmlađi sudionik je 18-godišnji Zvonimir Mikić iz Kostrča. U trodnevnom dostojanstvenom hodu, na putu dugom oko 80 km, u mjestima kroz koja budu prolazili zapalit će svijeće i položiti cvijeće. - Uvijek su nam u mislima u ove dane dva grada heroja, Orašje i Vukovar, i njihova povezanost. Vukovar je, nažalost, teško prošao u Domovinskome ratu, pao je i dao velike žrtve. Mi smo imali slične probleme i dosta smo trpjeli granatiranja i ogromna razaranja, ali, hvala Bogu, nismo pali. Nažalost, Vukovar se, unatoč hrabrom otporu, nije uspio obraniti i zaslužuje pijetet zbog svih herojstava i žrtava - ističe Ilija Mišković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orašje.

Na ispraćaju Kolone sjećanja u Orašju bili su predsjednici Vlade i Skupštine PŽ-a Đuro Topić i Blaž Župarić. Pomoćnik ministra branitelja PŽ-a Drago Kopić i ove će godine pješačiti do Grada Heroja. - Kolona sjećanja za Vukovar postala je tradicija kojoj smo dosljedni. Želimo pokazati, prije svega, obiteljima poginulih, umrlih i nestalih branitelja da svoje suborce nismo i nećemo zaboraviti. Ministarstvo branitelja i materijalna je i personalna potpora.

Graditelji mira

Cilj nam je održati sve one snage koje u svom programu baštine sjećanje na Domovinski rat i naše branitelje, a to su udruge proistekle iz Domovinskog rata - kazao je Kopić uoči polaska iz Orašja. Opijelo je za poginule i umrle branitelje izmolio fra Bono Kovačević te poručio kako su sudionici Kolone sjećanja graditelji mira i zaželio im sretan i blagoslovljen put.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije