Gospodarstvo

U jeku pandemije ostvarili rekord u proizvodnji, prodaji i izvozu

26.06.2020.
u 08:37

 Koliko će gospodarstvu Bosne i Hercegovine trebati za oporavak, pitanje je koje se ovih dana provlači po medijima. BiH se konstantno nalazi u nekim krizama, međutim, unatoč svim manjkavostima ove države, gospodarstvo je uspješno odgovaralo na probleme. Ali, pandemija je ugasila i puno veće tvrtke u svijetu, tako da će puno vremena proći da se opet govori o stanju gospodarstva kakvo je bilo u veljači ove godine, odnosno prije početka pandemije.

Uspjesi u krizi

Međutim, nakon početnog šoka, koji nas je sve zatekao, uviđa se da je neminovno da se mora nastaviti s gospodarskim aktivnostima i osnaživanjem ove zemlje. Goran Miraščić, član Vijeća za strane investitore FBiH i pomoćnik premijera Federacije BiH, iznio je procjene da bi se ekonomija u ovom entitetu mogla za od 15 do 18 mjeseci vratiti na razinu iz veljače 2020. godine, dok bi iznos pada BDP-a u ovoj godini mogao iznositi od 6 do 8 posto. A i on, kao i dobar dio drugih analitičara i stručnjaka, smatra da se i u krizi mogu ostvarivati uspjesi. - Svaka kriza je i šansa da se situacija stabilizira i ekonomija oporavi, prije svega, zaustavljanjem negativne spirale privlačenjem stranih investicija i povoljnijim poslovnim ozračjem. Tu se, prije svega, misli na pozicioniranje u najjačim europskim lancima opskrbe nakon što su oni koji postoje za azijskim i dalekoistočnim zemljama ugroženi i investitori žele proizvodnju premjestiti na područje istočne i jugoistočne Europe - stava je. Jedan od pozitivnih primjera iznio je predsjednik Vijeća stranih investitora BiH Branimir Muidža, koji je i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj. Istaknuo je da je, unatoč pandemiji, njegova tvrtka u ovom vremenu zabilježila rekordnu proizvodnju, prodaju i izvoz. Na sjednici Vijeća za strane investitore navedeno je da je, unatoč svim negativnostima koje je pandemija donijela, ovo i šansa da se ekonomija ojača, restrukturira i, uz poboljšanje poslovnog ozračja i usvajanje nužne zakonske regulative, zauzme poziciju koja će omogućiti značajnije strane investicije.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?