Brojna kršenja izbornih propisa i pravila

U Istočnoj Ilidži pojavili su se fotokopirani glasački listići

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) ne raspola??e novim informacijama u vezi s de??avanjima tokom izbornog procesa u Stocu.   Kako je istaknuo predsjednik CIK-a BiH Ahmed ? antiÄ? danas na pres-konferenciji u Sarajevu, st
05.10.2016.
u 09:00

Protekle lokalne izbore u BiH obilježila su brojna kršenja izbornih propisa i pravila tijekom glasovanja te u noći kada se brojio izborni materijal. Prema podacima koalicije “Pod lupom”, podnesene su ukupno 173 prijave. Kada su u pitanju pritisci na birače i kupovina glasova, ovi slučajevi su zabilježeni u četiri općine - Busovači, Šekovićima, Sokolcu i Velikoj Kladuši. Pritisci na birače i kupovina glasova predstavljaju najozbiljnije oblike kršenja izbornih pravila i kazneno su djelo prema zakonodavstvu BiH s predviđenim sankcijama do čak pet godina zatvora. Po svemu sudeći, nitko neće odgovarati jer se ovim problemom ne bavi ni SIP BiH.

Bilo je i fotokopiranih listića

Također, zabilježena je i trgovina mjestima u biračkim odborima u 11 općina u BiH, u Foči FBiH, Han Pijesku, Istočnom Novom Sarajevu, Kiseljaku, Kotor Varoši, Mrkonjić Gradu, Rogatici, Sokolcu, Srpcu, Tesliću i Travniku. Prema službenim evidencijama bilo je određenih neregularnosti i u Brčkom. Tako su brčanskom lokalnom Izbornom povjerenstvu podnesena četiri prigovora političkih subjekata, a brčanska policija zaprimila je 13 prijava koje se uglavnom odnose na kršenje izbornih pravila na biračkim mjestima. Prijave su se odnosile na dopisivanje glasova prilikom brojenja u sedam slučajeva, neslaganja u testu točnosti za izbor vijećnika na 23 biračka mjesta. Na biračkom mjestu u općini Istočna Ilidža pojavili su se fotokopirani listići, njih osam do devet. Ove izbore obilježilo je i nekoliko incidentnih situacija. Tako je prilikom brojenja materijala došlo do incidenta u Čeliću i Gradačcu. Također, na tri posto biračkih mjesta primijećeni su problemi s testom točnosti i proglašavanje nevažećih listića suprotno zakonskim propisima, dok su na jedan posto biračkih mjesta primijećeni problemi s pakiranjem izbornog materijala. U nekoliko slučajeva promatrači su primijetili slučajeve pogrešnog pakiranja materijala, a u nekoliko biračkih mjesta otvarane su vreće kako bi bile otklonjene pogreške prilikom pakiranja.

Izbori protekli dobro

Međutim, iz SIP-a BiH ističu kako su lokalni izbori protekli u demokratskom duhu. Prema riječima Makside Pirić, glasnogovornice SIP-a, sve je proteklo dobro, osim incidenta u Stocu, koji je izoliran slučaj. Ona je također potvrdila kako su u SIP stigli brojni mailovi građana koji su se najčešće žalili kako ih nema na biračkom popisu, ali u svakom slučaju, svaki će pregledati i ako zaključe da je riječ o nekom grubom kršenju prava, tada će to raspraviti na sastanku u službi, kazala je Pirić te dodala kako se, kada je riječ o raznim kršenjima tijekom izbora, SIP može baviti samo onim što je u njegovoj nadležnosti.

Konkretno, u njegovoj nadležnosti je izborna šutnja. Pirić je objasnila kako je, primjerice, kršenje izborne šutnje u nadležnosti SIP-a, a kršena je na proteklim izborima slanjem SMS poruka, na Fecebooku ili nekim drugim društvenim mrežama. Ako neki politički subjekt prekrši to pravilo, tada i SIP reagira. To vrijedi i za medije, kazala je Pirić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?