Sud BiH morao bi do sljedećih izbora donijeti odluku o biranju SIP-a jer je kršena procedura njegove popune

U institucijama BiH čistačica se prima natječajem, u slučaju SIP-a to je ignorirano

17.04.2022.
u 10:47

 

Tijekom jučerašnje posebne rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojom su problematizirane odluke vezane uz sklapanje međudržavnog sporazuma u koji je uključeno Središnje izborno povjerenstvo, ponovljene su tvrdnje kako je ova državna institucija imenovana nezakonito. Dapače, izneseno je na desetke argumenata kojim je procedura razrješenja, a onda i imenovanja novoga saziva provedena krajnje nezakonito, kršenjem procedura i potrebe zadovoljenja interesa političkoga Sarajeva. Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Srđan Mazalica istaknuo je kako je jasno da je sadašnji saziv SIP-a doveden "s ulice", piše Večernji list BiH.

Bez natječaja

- Smatramo da je izbor sadašnjeg saziva Središnjeg izbornog povjerenstva nelegalan i nelegitiman. Podsjetit ću da su izabrani članovi SIP-a bez natječajne procedure. U institucijama BiH za poziciju čistačice raspisuje se natječaj, a ovdje su izabrani članovi SIP-a bez provedenog natječaja. Prava drugih ljudi da se prijave na taj natječaj su ugrožena tako da je svim građanima koji su imali namjeru konkurirati za to mjesto to pravo onemogućeno. Parlamentarna skupština BiH s bošnjačkim strankama na čelu, sa SDA, SDS-om i PDP-om, praktično su "s ulice" doveli ljude i imenovali ih u Središnje izborno povjerenstvo. Oni uporište nalaze u zakonu da ako se u roku od 30 dana prije isteka mandata ne dostavi kandidacijska lista Parlamentarnoj skupštini, da onda ta ista Parlamentarna skupština može utvrditi listu. Da, točno je da ona može utvrditi listu, ali mora biti proveden natječaj jer je to opća obvezujuća odredba - rekao je Mazalica. Dodao je kako su se na tu diverzantsku proceduru žalili kandidati za poziciju u SIP-u nakon čega je Sud BiH godinu dana otezao s tim slučajem. Čak i s imenovanjem postupajućeg suca. - Kada bi taj spor došao kod bilo kojega pravnika, toliko je jasna stvar da se može spriječiti donošenje odluka samo otezanjem kako bi proteklo nekoliko izbornih ciklusa. Mi smatramo da je nemoguće dalje čekati kako bi se završio sudski proces da bi se dobila odluka koja bi potvrdila da su ovi članovi SIP-a izabrani na nezakonit i nelegitiman način i da se njima mandat mora oduzeti - dodao je Mazalica. On je dodao kako ne postoji politička suglasnost da se eventualno ponište odluke o provedenim lokalnim izborima u BiH, no da taj posao treba okončati do sljedećih izbora. - Sve je moguće, ali ne postoji politička volja u BiH da se ospori cijeli jedan izborni ciklus. Očekujem, međutim, da se do izbora razriješi ta situacija i da dođemo do izbora članova SIP-a koji bi bili izabrani u skladu sa zakonom. Sadašnji članovi nisu izabrani u skladu sa zakonom - zaključio je. Novak Božičković, koji je na prijeporan način razriješen pozicije člana Središnjeg izbornog povjerenstva, izjavio je za Večernjak kako očekuje da sud razriješi dvojbu oko imenovanja. Ovaj pravnik, koji je u karijeri bio i sudac, očekuje da odluka potvrdi kršenje zakona.

Spojene tri žalbe

Inače, tek nedavno nakon skoro dvije godine od imenovanja novih članova sutkinja Suda BiH Jadranka Brenjo spojila je tri tužbe protiv razrješenja te imenovanja novoga saziva Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Bosne i Hercegovine koje je provedeno u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Uz članove iz staroga saziva Novaka Božičkovića te Branka Petrića, u jedinstven sudski slučaj uvrštena je i tužba Sanje Stanimirović - Ostojić koja se također žalila na proceduru, koja je, po navodima tužitelja, provedena nezakonito. U odgovoru odvjetniku Branku Ristiću, koji zastupa nekadašnjeg člana SIP-a Novaka Božičkovića i koji je uputio urgenciju da se cijeli slučaj konačno ubrza i riješi, sutkinja Brenjo navela je kako su tri upravna spora pokrenuta protiv istog konačnog akta, čime su, po njoj, ispunjene osnovne procesne pretpostavke da se izvrši spajanje spisa, a što je učinjeno kako bi se donijela jedinstvena odluka. Izvijestila je kako će ovaj predmet biti uzet u rad u skladu s pravilnikom o vremenskim okvirima Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH i Europske konvencije o ljudskim pravima. Odvjetnik Ristić za Večernjak pojašnjava kako smatra da je tužba kojom se osporava način razrješenja i imenovanja novih članova SIP-a apsolutno utemeljena.

 

Ključne riječi
SIP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?