Popis stanovništva u BiH

U Ilijašu smanjen broj stanovnika za 5120

18.10.2016.
u 10:00

Ilijaš graniči s općinama Visoko, Breza, Vareš i Olovo koje pripadaju Zeničko-dobojskoj županiji, općinama Sokolac i Istočni Stari Grad, koje pripadaju Republici Srpskoj, i općinama Vogošća, Stari Grad, Novi Grad, Centar i Ilidža koje pripadaju Sarajevskoj županiji.

Ilijaš se sastoji od nekoliko naseljenih mjesta: gradić Ilijaš i predgrađa među kojima su naselja Misoča, kao i Podlugovi, Lješevo, Stari Ilijaš i Malešići. Odlikuje ga ravničarsko-brežuljkasti i planinsko-brdski teren.

S obzirom na geografske karakteristike, prostor koji zauzima općina moguće je podijeliti na dvije cjeline: donji i gornji Ilijaš.

Ilijaš je industrijski gradić nastao uz željezaru.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju ove godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Ilijaš žive 19.603 stanovnika, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine,općina imala 24.723. Broj muškaraca je 9381, a žena 10.222.

Najviše Bošnjaka

Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u Ilijašu danas žive 382 Hrvata, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, bilo 1736. Bošnjak je 18.151, dok je broj Srba 421. Ostalih je 528, također, 20 stanovnika je bez odgovora, dok osoba koje se nisu izjasnile po nacionalnoj osnovi nema.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?