Dok se analiziraju rezultati, analitičari pozivaju na odgovornost i djelovanje

U idealnim uvjetima vlast bi već ove godine trebalo formirati i izići s ekonomskim programom

opći izbori u bih, brojanje
Armin Durgut/Pixsell
09.10.2022.
u 19:05

Projekt HNS-a koji uključuje tu stranku koja je predvodnik i još nekoliko stranaka, koje imaju kvalitetne lidere, a koji se nameću svojim stavovima, pomladio je sastav i uključio i one koji će braniti interese svoga naroda i države BiH, ali razmišljati i ekonomski

Izbori u BiH su završeni i više manje je sve poznato kada su rezultati u pitanju, pa se postavlja pitanje tko će s kim u koaliciju i kakvu ćemo državu imati u budućnosti, piše Večernji list BiH.

Također, izuzetno je važan i entitet Federacije gdje se stvari moraju relaksirati, da se nakon godina političkih ratovanja između Hrvata i Bošnjaka krene raditi za dobrobit države, bez straha da će se nametati i preglasavati, što je sada slučaj jer je Željko Komšić kao remetilački čimbenik ostao u državnom vrhu.

Tko će s kim?

HDZ BiH apsolutni je pobjednik kod Hrvata. Projekt HNS-a koji uključuje tu stranku koja je predvodnik i još nekoliko stranaka, koje imaju kvalitetne lidere, a koji se nameću svojim stavovima, pomladio je sastav i uključio i one koji će braniti interese svoga naroda i države BiH, ali razmišljati i ekonomski.

Kod Bošnjaka, SDA i "trojka" koju čine NiP, SDP i Naša stranka su izjednačeni, a osluškujući stanje na terenu, mnogi bi voljeli "trojku" vidjeti u vlasti s obzirom na to da su neki njezini članovi puno vremena posvetili i ekonomskim temama, pa da se vidi kako bi se sve provelo u djelo. Međutim, tu je još dosta posla, a znatno bi lakše bilo kada bi u ovoj zemlji bila riješena otvorena, politička pitanja kako bi ovakve stvari išle "kao s nokta". Iako još ne znamo tko će s kim i na koji će se način dijeliti pozicije, kontaktirali smo poznatog makroekonomskog analitičara u BiH Faruka Hadžića da ga pitamo kada bi trebala biti formirana vlast kako bi se krenulo s radom i na koji način raditi da se taj ekonomski status zemlje poboljša.

- Što se tiče brzine, da su idealni uvjeti, ona bi morala biti formirana već ove godine i da do kraja ove godine iziđe s jasnim, konkretnim ekonomskim programom, što uraditi kratkoročno za nekoliko mjeseci, a ono važnije, što uraditi u ovom cijelom, jednom mandatu - govori nam Hadžić u uvodu razgovora. Još prije nego što se znalo kakvi će biti rezultati izbora, poznati makroanalitičar dao je svoja zapažanja i postavio prioritete za novu vlast.

- Pa ono što sam nedavno govorio i sada stoji, a to su prioriteti na kojima treba biti utemeljena ta programska koalicija, tko god bude njezin dio. Prva, ključna, hitna su demografska kretanja jer suočavamo se i s velikim problemom iseljavanja, ali i useljavanja. Već sada nemamo dovoljno stručne radne snage koja može odgovoriti rastućim potrebama našeg društva i ekonomije. Drugo, pod hitno završiti poreznu reformu koja već godinama stoji u ladici, posebno u Federaciji, a na državnoj razini napraviti fleksibilniji zakon o PDV-u koji će imati ugrađen mehanizam da u slučaju dolaska bilo kakve krize poput ove može biti odmah proveden, bez stalnog natezanja hoće li se sazvati sjednica ili neće. I onda namjenski usmjeravati, napokon, trošarine, u onu konkretnu svrhu - ističe Hadžić u razgovoru.

Izvoz u EU

Za kraj je naveo smjerove koje treba dugoročno promišljati kako bi BiH počela ekonomskim progresom jer brojni preduvjeti da ova zemlja bude kvalitetna su tu. - Dolazimo do tri strateška pravca koji ne trebaju biti samo za idući mandat, nego i desetljeće. To su digitalna transformacija, poslovanje poduzeća, energetska tranzicija. Pogotovo, ove dvije mjere su prioriteti za izvozna poduzeća u BiH da ne bi 2026. godine došli do problema s izvozom na tržište EU-a kada će nam uvesti porez. I na kraju nastaviti jačanje cestovne infrastrukture povezivanja unutar BiH. Sve raditi unutar ove zemlje, to je prioritet, pa onda prema vani - zaključio je u razgovoru za Večernjak Hadžić.

Idući tjedni, a možda i mjeseci u BiH bit će zanimljivi. Međutim, kineska izreka kaže: "Dabogda živio u zanimljivim vremenima." Kad su god takva vremena, onda ni lokalna ni globalna zbivanja nisu nimalo dobra... Zato neka ne bude zanimljivosti u ovom političkom procesu i neka se kvalitetna vlast formira što prije. Stanovnici ove zemlje koji su izišli na izbore i koji još vjeruju da može doći bolje sutra ovdje zasigurno to zaslužuju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?