Za javni interes

U humanitarne svrhe moći će se koristiti oduzeti automobili, nekretnine…

20.08.2022.
u 15:07

Što donosi novi Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom? "Skladišta i depoi sudova, tužiteljstava i MUP-ova popunjeni su oduzetim predmetima, osobito motornim vozilima koja godinama trunu"

Oduzeti predmeti kojima je počinjeno kazneno djelo kao i predmeti pribavljeni izvršenjem prekršaja ubuduće će moći biti darovani, donirani u humanitarne svrhe, a moći će se ustupiti na korištenje umjesto da trunu u skladištima i na depoima sudova, MUP-ova, tužiteljstava, što je trenutačno slučaj, piše Večernji list BiH. Naime, oduzeti automobili, nekretnine… u velikom broju europskih zemalja koriste se u humanitarne svrhe ili za javni interes.

Praksa u zemljama EU-a

Smjernica Europskoga parlamenta i Vijeća Europske unije o zamrzavanju i oduzimanju predmeta i imovinske koristi ostvarene kaznenim djelima u Europskoj uniji sugerira državama članicama razmatranje i poduzimanja mjera koje bi omogućile da se oduzeta imovina upotrebljava za javni interes ili u socijalne svrhe. Od zemalja EU-a s dobrom praksom posebno se ističu zemlje poput Belgije, Francuske, Italije i Luksemburga te Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako bi ista praksa zaživjela i u Federaciji BiH, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nedavno je usvojio nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom. Ovim zakonom jasno je propisano tko i kako može i treba upravljati trajno, kao i privremeno oduzetom imovinom, a njegov je cilj da se javnosti pošalje jasna slika kako se kriminal ne isplati, kao i da će oduzeta imovina biti iskorištena na najbolji mogući način, odnosno zadovoljavanjem društvenih potreba. U obrazloženju novog zakonskog rješenja navodi se kako je rješavanju ove problematike nužno pristupiti sustavno jer se ta imovina godinama gomilala po raznim skladištima.

- Skladišta i depoi sudova, tužiteljstava i MUP-ova popunjeni su ovim predmetima, osobito motornim vozilima - navodi se u obrazloženju novog zakonskog rješenja. Kako bi se ubuduće izbjegle nedoumice koji se predmeti kaznenog djela oduzimaju (tj. oni koji su upotrijebljeni za izvršenje kaznenog djela ili oni koji su nastali počinjenjem kaznenog djela), novi zakon definira da se svi predmeti kaznenog djela koji se trajno oduzmu u kaznenom postupku povjeravaju Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na upravljanje. Navedena je i praksa drugih pravnih sustava u okruženju, čiji zakoni propisuju da su institucije za upravljanje oduzetom imovinom nadležne i za upravljanje predmetima kaznenih djela te prekršaja (Hrvatska, Crna Gora, Srbija i entitet Republika Srpska). U tom slučaju Agencija, odnosno Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, takve predmete, u ovisnosti o svakom konkretnom slučaju, može prodati, darovati, donirati u humanitarne svrhe, dati u najam, na korištenje ili uništiti, i to u skladu s odredbama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom kojima se propisuje način postupanja s trajno oduzetom imovinom. Također, novi zakon otklanja nedoumice oko eventualnih žalbi na odluke suda.

Nedoumice oko tumačenja

- Prema trenutačnom zakonskom rješenju, sud donosi odluku kojom se oduzima predmet kaznenog djela, i to nakon što je kazneni postupak okončan ili obustavljen te da je protiv predmetne odluke dopuštena žalba o kojoj neposredno odlučuje viši sud. Smatramo da je postojanje ovakve odredbe suvišno zbog toga što je odredbama Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine propisan postupak oduzimanja predmeta kaznenog djela te kako bi se izbjegle nedoumice oko tumačenja i primjene predmetnog propisa, potrebno ga je brisati u postojećoj formi - navodi se u obrazloženju novog zakona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?