INTERVJU: Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske

U hrvatsku federalnu jedinicu 
u BiH trebao bi ući i dio Posavine

31.05.2016., Banja Luka - Zivot Hrvata u Republici Srpskoj. Dopredsjenik Republike Srpske Josip Jerkovic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
30.01.2017.
u 07:00

Na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH sudjelovao je i potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković. Izrazio je zadovoljstvo porukama koje su se mogle čuti sa subotnjeg zasjedanja, napose hrvatskim zajedništvom. U intervjuu za Večernji list Jerković govori o problemima Hrvata u tome entitetu, povratku...

Večernji list BiH: Kako ste doživjeli poruke sa zasjedanja HNS-a?

- Iznimno je značajno i osobno me veseli što su i Hrvati iz RS-a sudjelovali na zasjedanju HNS-a. Drago mi je svakog puta iznova kada zajednički donosimo važne odluke i imamo suglasje oko toga neovisno o tome otkuda dolazimo - iz Posavine, središnje Bosne ili Hercegovine. HNS je iznimno važan za naše zajedništvo.

Večernji list BiH: Kako gledate na neke komentare da bi Hrvati koji bi se nalazili izvan hrvatske federalne jedinice bili ostavljeni ili zaboravljeni, prekriženi?

- Ja postavljam pitanje gdje se mi danas nalazimo i u kakvom smo položaju. Mi u RS-u smo danas izvan FBiH gdje živi najveći broj sunarodnjaka. Živimo u drugom entitetu, živimo na vrlo različit način od onoga što imamo u FBiH, a ja se nadam da će jedan veći dio Posavine i RS-a biti obuhvaćen u novu federalnu jedinicu i da će ostati manji broj ljudi izvan te federalne jedinice.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?