Tijekom 2014. godine

U HNŽ-u 905 osoba oboljelo od karcinoma, 393 osobe izgubile bitku s bolešću

oboljeli
04.02.2016.
u 13:32

Vodeći karcinom kod muškaraca je karcinom pluća, zatim karcinom kože, karcinom debeloga crijeva, karcinom prostate, dok je na petom mjestu karcinom mokraćnog mjehura

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji tijekom 2014. godine 905 osoba oboljelo je od karcinoma, od čega su 393 osobe izgubile bitku s ovom opasnom bolešću, istaknuto je danas u Mostaru tijekom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv karcinoma.

Po riječima direktora Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Eniza Čolakovića, ta bolest je u stalnom porastu ne samo u toj županiji nego i u svijetu, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 14 milijuna ljudi godišnje oboli od karcinoma, dok ih oko pola izgubi bitku s tim oboljenjem.

- U 2014. godini u našoj županiji imali smo 905 oboljelih pacijenata od čega je 515 muškaraca i 390 žena. Nažalost više od jedne trećine je izgubilo bitku s ovom bolešću tako da su 393 osobe umrle od karcinoma od čega je 239 muškaraca i 154 žene – kazao je Čolaković naglasivši kako su podaci za 2015. godinu u obradi, javlja Fena. 

Vodeći karcinom kod muškaraca je karcinom pluća, zatim karcinom kože, karcinom debeloga crijeva, karcinom prostate, dok je na petom mjestu karcinom mokraćnog mjehura.

Kada su u pitanju žene, Čolaković je istaknuo kako je na prvom mjestu karcinom dojke, zatim karcinom kože, karcinom rektuma, karcinom pluća i peto mjesto je karcinom grlića maternice.

- U svemu ovome najvažnija je prevencija – kazao je Čolaković dodavši kako su pored cigareta, gojaznost, alkohol, neadekvatna ishrana, stres, kao i nedostatak fizičke aktivnosti, faktori koji utječu na nastanak karcinoma, a tu je i genetika na koju se nažalost ne može utjecati.

Po njegovim riječima, oko 85 posto osoba oboljelih od karcinoma pluća i bronha su pušaći, nakon čega slijedi gojaznost koja uzrokuje nastanka ove opasne bolesti.

- Znanstveno je dokazano da osobe koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu imaju praktično okidač za nastanak karcinoma. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jedna milijarda stanovnika ima prekomjernu tjelesnu težinu, a preko 300 milijuna stanovnika je gojazno - kazao je. 

Kada je u pitanju fizička aktivnost, Čolaković je kazao kako bi jedan odrastao čovjek trebao dnevno napraviti otprilike 10 tisuća koraka, što je oko 5 kilometara, odnosno 150 minuta srednjeg fizičkog rada tjedno.

Sve su to faktori koji bi praktično mogli prevenirati nastanak karcinoma, a kada bi to uradili imali bi od 40 do 50 posto manje karcinoma – kazao je Čolković istaknuvši kako Svjetska zdravstvena organizacija prognozira da će se broj oboljelih drastično povećavati u narednim godinama te se do 2025. godine očekuje 19 milijuna oboljelih godišnje.

Udruga građana za maligna oboljenja dojke i ostala maligna oboljenja kod žena "Novi pogled" iz Mostara priključila se danas obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv karcinoma i to sudjelovanjem u kampanji "Mi možemo. Ja mogu.", koja će se na svjetskoj razini provoditi naredne tri godine. 

 Po riječima dopredsjedateljice Udruge Boške Čavar, Međunarodna unija ovom je kampanjom definirala 20 aktivnosti kao inicijativu kako spasiti živote oboljelih, ostvariti veću jednakost zdravstvene zaštite te pronaći način da borba protiv karcinoma postane prioritet na najvišim razinama politike.

- Ovo je dan da razmislimo o onome što možemo učiniti ili poduzeti i na taj način dati značajan doprinos u borbi protiv karcinoma - kazala je Čavar stavivši poseban na glas na edukaciju i prevenciju.

- Svaki pojedinac može dati svoj doprinos, a edukacija o karcinomu ovisi od vašeg stava prema životu i brige o vašem zdravlju. Ne možete sjediti u zadimljenim prostorijama i očekivati da ne dobijete karcinom pluća - kazala je Čavar koja je dodala kako bi, pored svih zagađenja koja postoje, prvenstveno trebalo raditi kampanju protiv pušenja u zatvorenim prostorima.

U aktivnostima za borbu protiv ove opake bolesti i ove godine izostala je potpora institucija vlasti. - U ovoj kampanji sudjeluje samo Udruga "Novi pogled", a potpora vlasti je samo verbalna. Požele nam sreću i potapšaju po rameni - to je sve od njih, kazala je Čavar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?