Ostale velike zalihe ulja

U Hercegovini posađeno skoro 30 milijuna sadnica smilja, pad otkupne cijene već na ljeto?

25.01.2017.
u 07:00

Cijena od pet maraka po kilogramu smilja, koja je privukla brojne male poljoprivrednike, ali i velike investitore u Hercegovini da uđu u ovaj posao, odlazi u prošlost. Naime, prema procjenama hercegovačkih otkupljivača smilja, u idućim berbama očekuje se još niža cijena po kilogramu smilja nego što je to bilo prošle godine kada su otkupljivači za kilogram zelene mase plaćali od 3 do 3,50 KM. Iako službeno još nije formirana cijena, za očekivati je da bi ona u idućoj berbi mogla biti od dvije do dvije i pol konvertibilne marke. Da će cijene zelene mase padati, mišljenja su i u novoosnovanoj Grupaciji proizvođača i prerađivača smilja.

Tržište ulja

“Teško je sada govoriti o cijeni, međutim, realno je da zbog velikih količina nasada, i činjenice da većina njih upravo ove godine dolazi na puni rod, dođe do pada cijena zelene mase”, kaže predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović. Naglašava kako će se ova grupacija potruditi zaštititi cijenu zelene mase, no sve će u konačnici ovisiti o tržištu ulja, odnosno njegovoj cijeni, ali i potražnji na inozemnom tržištu. “Svi oni koji su ušli u ovaj posao znaju da cijena sirovine varira i ovisi o cijeni krajnjeg proizvoda, u ovom slučaju o cijeni ulja. Međutim, važno je spomenuti da je sve više od 1 konvertibilne marke po kilogramu zelene mase za plantažere isplativo”, navodi Dujmović. Većoj otkupnoj cijeni zelene mase u predstojećim berbama u prilog ne ide ni činjenica kako se trenutačno u Hercegovini nalaze velike količine zaliha ulja od smilja. Riječ je, kako kaže Dujmović, o oko tri tone ulja.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije