Rezultati popisa

U “gradu blizanaca” živi najmlađe stanovništvo

Bužim
03.07.2016.
u 08:00

Popis stanovništva otkrio je da se na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine nalazi najmlađa općina u zemlji. U Bužimu žive najmlađi stanovnici, čiji je prosjek 32 godine. Bužimljani su i prvi po broju novorođene djece. Općina je specifična po još jednom fenomenu koji nadilazi granice Bosne i Hercegovine, broju rođenih blizanaca. Procjena je da ih se godišnje rodi najmanje 20-ak. Ovaj gradić s blizu 20.000 stanovnika može se pohvaliti velikim brojem blizanaca - ima ih više od 200. Nema, zapravo, odjeljenja u osnovnim i srednjim školama, a da nemaju barem jedan par blizanaca. Zumreta Hodžić, matičarka u matičnom uredu općine Bužim, kazala je ranije za Al Jazeeru: “To je godinama prisutno i to sam naslijedila dolazeći na ovaj posao. Veliki je broj slučajeva da obitelji imaju po desetero, čak i petnaestero djece, i među njima je podosta blizanaca”. Priča oko ovog bužimskog fenomena krenula je od bužimskog novinara i publicista Nedžiba Vučelja. “Kada sam u ratu dobio blizance, u traženju dječjih kolica za njih uputili su me na jednu obitelj, pa na drugu, treću, desetu... svi su imali blizance. Onda sam to počeo istraživati i vrlo brzo je utvrđeno kako je to normalna pojava ovdje i da nije nikakav ratni fenomen”, ispričao je Vučelj. Navodi kako je fenomen očito vezan za žene, a ne za muškarce, jer “poznajem mnogo ljudi koji nisu iz Bužima, ali su oženjeni iz ovih krajeva i imaju blizance. Pa, eto, ni ja nisam iz Bužima već moja supruga”. Vučelj kaže da se još uvijek na ovom području rađaju blizanci iako se, istina, rađa manje djece nego ranije, jer mladi odlaze u inozemstvo. “Ali, siguran sam da se po Europi rađaju bužimski blizanci”, zaključuje Vučelj.

U samo četiri ratne godine na području ove općine rođen je 21 par blizanaca. Prema ovim statistikama, Bužim je grad s najviše blizanaca u regiji. Tako je postala praksa da umjesto što se čeka rođenje prvog djeteta, muškog ili ženskog, na području ove općine iščekuju se blizanci. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije