Broj oboljelih od karcinoma raste

U Federaciji godišnje 5000 novooboljelih od raka, lani samo u HN županiji 1429

24.06.2019.
u 21:50

Analiza Digestive Cancers Europe otkrila je da u Europskoj uniji od raka na 100.000 ljudi umire njih 262, dok u SAD-u umru 164 osobe. No, nisu to jedini podaci koji moraju zabrinuti Europljane. Od, primjerice, 128 lijekova za tretmane raka probavnog trakta, karcinoma debelog crijeva i pankreasa, koji se trenutačno razvijaju, samo je sedam iz EU-a, a čak 121 iz SAD-, piše Večernji list BiH.

To pokazuje da europski pacijenti imaju daleko manje šansi dobiti pristup novim terapijama i lijekovima od Amerikanaca. Pa je i to jedan od razloga zašto je smrtnost od raka u EU toliko veća nego u Americi. Ovi zapanjujući rezultati povlače pitanje gdje je onda BiH?!

Naime, BiH još uvijek nema registar oboljelih od karcinoma, a dostupnost lijekova tek je priča za sebe. Da je nužno napraviti korake u poboljšanju života najteže oboljelih, pokazuju podaci ZZJZ-a FBiH, u kojima se navodi da je, prema posljednjim dostupnim podacima, u 2017. registrirano ukupno 15.517 onkoloških pacijenata. Samo o Republici Srpskoj prije dva desetljeća borbu protiv karcinoma izgubilo je 1636, a tijekom 2017. čak 3027 osoba.

Konstantan rast

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH kažu da godišnje od raznih oblika karcinoma oboli oko 5000 ljudi. U 2018. lijekovima za liječenje malignih oboljenja ukupno su liječena 11.682 pacijenta u FBiH, a ovaj broj u 2017. iznosio je 10.934 pacijenta. Broj onkoloških pacijenata u Bosni i Hercegovini bilježi konstantan rast, a samo u FBiH u proteklih deset godina povećao se za 77,9 posto. Ipak jedna županija izdvaja se po rastu broja oboljelih. Unatoč velikom zagađenju u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj i Sarajevskoj županiji, vodeća po broju oboljelih od karcinoma je Hercegovačko-neretvanska županija.

Podaci i liječenja

- U 2018. godini na području HNŽ-a registrirano je 1429 novooboljelih, dok je, primjerice, 2014. bilo samo 905 novooboljelih - kazao je za FTV Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a. Ovim podacima o broju oboljelih od karcinoma možemo dodati i one iz Federalnog zavoda za osiguranje i reosiguranje - u samo dvije godine, od 2016. do 2018, za citostatičke lijekove oboljelima iz Hercegovačko-neretvanske županije izdvajanja su povećana za milijun maraka. A veći je i broj onih kojima županijski Zavod zdravstvenog osiguranja snosi troškove dijagnostičke PET CT pretrage u ustanovama izvan ove županije.

- Primjerice, samo za tu uslugu u 2018. Zavod je izdvojio oko 160.000 KM, a u prvom tromjesečju 2019. oko 62.000 KM - kaže Alenka Ban, glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, objavljenim 2018., postotak oboljenja u samo godinu dana porastao je za čak 150%, a i dalje najviše stanovnika obolijeva od karcinoma pluća. Među trima vodećim karcinomima u HNŽ-u su karcinom pluća, karcinom kolorektuma (debelog crijeva) i karcinom dojke.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije