u 24 sata

U Federaciji BiH testirano 147 uzoraka i potvrđen 21 slučaj zaraze

28.03.2020.
u 19:51

U posljednja 24 sata testirano je 147 novih uzoraka i potvrđen 21 novi slučaj zaraze koronavirusom u BiH - kazao je na pres-konferenciji u Sarajevu član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Fedracije BiH Sanjin Musa. 

Musa ističe dakako je devet novih slučajeva potvrđeno  u Tuzlanskoj županiji, šest u Zapadnohercegovačkoj , tri u Sarajevskoj, dva u Unsko - sanskoj i jedan u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

- U Federaciji BiH do sada je testirano 737 osoba, a kod  95 je potvrđen koronavirus. Najviše slučajeva registrirano je u Hercegovačko - neretvanskoj županiji (33), u Zapadnohercegovačkoj je registrirano 17, Sarajevskoj 13, Tuzlanskoj devet, Zeničko - dobojskoj  i Unsko - sanskoj po osam, Bosanskopodrinjskoj  pet, dok je u Posavskoj i Srednjobosanskoj županiji registriran po jedan slučaj. Potvrđeno je i pet smrtnih ishoda - rekao je Musa.   

Dodaje kako su nova grupiranja potvrđena u posljednja 24 sata na području Tuzlanske županije, gdje je potvrđen slučaj zaraze koronavirusom u zdravstvenoj ustanovi, a osim toga uvezena su dva nova slučaja u Tuzlanskomj županiji i Zapadno - hercegovačkoj župijian, dok su novi slučajevi, koji nisu dio ranijih grupiranja, otkriveni u Uunsko - sanskoj županiji.

Na osnovu dosadašnje analize, kod dva posto slučajeva riječ je o asimptomatskoj infekciji, blagi slučajevi su činili 81 posto, umjereno teški devet posto, a teška klinička slika zabilježena je kod osam posto pacijenata.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije