Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U Federaciji BiH problematična otplata kredita od gotovo milijardu KM

11. ožujka 2021. u 08:17 0 komentara 665 prikaza
kredit

Građani i tvrtke u Federaciji BiH imaju problema s otplatom gotovo milijardu maraka kredita! Točnije, kreditni portfolij u razini kreditnog rizika 3, kako Agencija za bankarstvo FBiH (FBA) službeno karakterizira nekvalitetne kredite, zaključno sa 31. prosincom 2020. godine, iznosi 982,9 milijuna KM.

Kako u odgovoru za Klix.ba objašnjavaju iz FBA, to je 6,4 posto od ukupnog kreditnog portfolija.

"Od ukupnih kredita plasiranih pravnim osobama, na nekvalitetne kredite odnosi se 543,8 milijuna KM ili 6,8 posto, dok za sektor stanovništva nekvalitetni krediti iznose 439,1 milijun KM ili 6 posto ukupnih kredita plasiranih stanovništvu", objasnili su u agenciji.

Kako dodaju, u 2020. godini pokazatelji kvalitete kredita u oba sektora blago su poboljšani u odnosu na prethodne godine. U tom kontekstu navode moratorije na otplatu kredita koji su prošle godine, nakon izbijanja pandemije koronavirusa, ponuđeni građanima.

"Odlukom o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19 propisane su mjere olakšica otplate kreditnih obveza klijenata. Odlukom je propisano da su se zahtjevi za primjenu posebnih mjera mogli podnositi bankama do 31.12.2020. godine, s najdužim trajanjem od 6 mjeseci za moratorij i 12 mjeseci za "grace" razdoblje. Navedeno upućuje da rizik rasta nekvalitetnih kredita uzrokovan pandemijom COVID-19 može biti povećan u 2021. godini, a ukoliko bi izostao očekivani oporavak gospodarstva", objasnili su u Agenciji.

Na pitanje koliko je građana koristilo ili koristi moratorij, u FBA navode da izloženosti obuhvaćene nekom od posebnih mjera u ukupnim kreditima s 31.12.2020.godine imaju učešće od 6,7 posto.

U segmentu stanovništva radi se o učešću od 1,8 posto u ukupnim kreditima u toj kategoriji, dok 11,2 posto u ukupnim kreditima pravnih osoba ima neku od posebnih mjera.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.