koliki je pad prihoda u FBiH

U FBiH za godinu dana 507 mil. KM manje od poreza i doprinosa

18.01.2021.
u 21:46

Naplata poreznih prihoda umnogome pokazuje u kakvom je stanju gospodarstvo uopće u vrijeme pandemije koronavirusa. Mjesečni podaci u Federaciji BiH osciliraju, a posljednji koji su dostupni jesu oni za studeni prošle godine, dok se za prosinac još zbrajaju, piše Večernji list BiH. 

Troškovi

Analiza Ministarstva financija FBiH pokazuje da je u studenome raspoloživi dio prihoda od neizravnih poreza s jedinstvenog računa, za proračune svih razina vlasti i upravitelje cestama u Federaciji BiH, ostvaren u ukupnom iznosu od 187,9 milijuna KM, što je za 17,4% ili za 39,5 milijuna maraka manje u odnosu na isti mjesec 2019. godine. U usporedbi s naplatom iz listopada 2020. godine, u studenome je navedena kategorija prihoda bila manja za 19%, što je 44,4 milijuna KM.

Potrebno je naglasiti da je studeni, povijesno promatrajući dinamički tijek unutar godina, inače mjesec s nižom razinom naplate prihoda na jedinstvenom računu. U oba mjeseca došlo je i do očekivanog izvršenja izjednačavanja između Federacije BiH i Republike Srpske za raspodjele prihoda s jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje iz ranijih razdoblja u jednakim mjesečnim iznosima. Kada ukupan raspoloživi dio prihoda od neizravnih poreza za Federaciju BiH sagledamo na razini kumulativa za prvih 11 mjeseci 2020. godine, ostvarenje iznosi 2,276 milijardi KM i za 15,6%, odnosno za 421,2 milijuna KM, manje je u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

U studenome prošle godine Federaciji BiH, po osnovi namjenske cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta, raspoređen je ukupan iznos od 16,8 milijuna KM, što je za 16,3% (3,3 milijuna KM) manje u odnosu na isti mjesec godinu prije. U usporedbi s prethodnim mjesecom 2020. godine, naplata ove kategorije prihoda smanjena je za 2,3 posto.

Ukupno naplaćeni prihodi od poreza na dobit na teritoriju FBiH u studenome iznosili su 23,7 milijuna KM i manji su za 10% (2,6 milijuna KM) u odnosu na isti mjesec 2019. godine. Uplate od obveznika, koji plaćanje vrše u korist proračuna Federacije BiH, u jedanaestom mjesecu 2020. iznosile su nešto više od 4 milijuna KM i manje su za čak 39,7%, 2,7 milijuna KM, nego u istom mjesecu 2019. godine, kada pandemija nije bila ni na vidiku.

Rast bruto plaća

S druge strane, i u studenome, s ostvarenom naplatom u iznosu od 19,6 milijuna KM, koja je na nešto većoj razini u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, nastavljen je pozitivan trend kretanja uplata poreza na dobit u korist županijskih proračuna, koji je kontinuirano prisutan još od mjeseca svibnja. Na razini cijele prošle godine, ne uključujući prosinac, ukupni prihodi od poreza na dobit u Federaciji BiH prikupljeni su u iznosu od 323,6 milijuna KM i manji su za 8,2% (28,8 milijuna KM) u usporedbi s istim razdobljem godinu prije. Da nisu sve minusi, pokazuju podaci o prikupljenim prihodima od poreza na dohodak. U studenome 2020. godine naplaćeni su u ukupnom iznosu od 36,5 milijuna KM, što je u usporedbi s ostvarenjem iz studenoga 2019. godine više za 3,6% ili za 1,3 milijuna KM. U odnosu na naplatu iz listopada 2020. godine, ostvarenje u studenome povećano je za 1,3%, odnosno za približno pola milijuna KM. Najveći dio navedenog rasta generiran je višom razinom naplate poreza na dohodak ostvarenog od nesamostalne djelatnosti.

- Prateći službene statističke podatke, koje je prezentirao Federalni zavod za statistiku, o razini isplaćene prosječne bruto plaće u Federaciji BiH tijekom 2020. godine, u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, evidentan je rast koji je jednim dijelom kompenzirao gubitke u naplati javnih prihoda proisteklih iz ostvarenog dohotka, a nastale uslijed smanjenja broja zaposlenih osoba, uslijed prisutne pandemije bolesti COVID-19. Ostatak zabilježenog rasta, u ovom trenutku kao pretpostavka, može se vezati za naplatu dugovanja po osnovi poreza na dohodak za ranija razdoblja, objašnjavaju iz Ministarstva financija FBiH.

Na razini razdoblja siječanj - studeni 2020. godine ukupno prikupljen porez na dohodak u FBiH iznosi 378,2 milijuna KM i manji je za 0,7%, odnosno 2,8 milijuna KM nego u prvih 11 mjeseci 2019. godine. Pridodaju li se ovom i preostali porezi te doprinosi, minus na prihodovnoj strani Federacije i prije isteka godine popeo se na 507 milijuna maraka. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?