Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U FBiH se uvodi potpuna zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim mjestima?

01. srpnja 2016. u 13:18 0 komentara 204 prikaza
pušenje
Foto: FENA

BiH po broju pušača zauzima prvo mjesto u regiji, tako da samo u Federaciji BiH puši skoro svaka druga osoba, dok u zemljama regije puši oko 30 posto osoba, rečeno je u petak u Zavodu za javnu zdravstvo FBiH u Mostaru.

- U zemljama regije, kod odrasle populacije, pušenje je u prosjeku prisutno kod oko 30 posto osoba, s tim da je BiH vodeća zemlja po broju pušača u regiji - kazao je direktor Euroazijskog programa Campaign For Tobačo-Free Kids (CTFK) Joshua Abrams.

S obzirom na to da u regiji ne postoji adekvatna legislativa koja se suprotstavlja duhanskoj industriji, ona to koristi i vrbuje mlade ljude svojim promotivnim kampanjama te tako dolazi do povećanja broja pušača, dodao je Abrams istaknuvši kako su za duhansku industriju posebno zanimljivi mladi ljudi. - Prema našim istraživanjima, negdje oko pedeset posto osoba u FBiH se izjasnilo kao pušači, s time da je nešto više pušača među muškarcima nego ženama - kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar nakon sastanka s izvršnom dopredsjednicom Campaign For Tobačo-Free Kids (CTFK) Yolondom Rićardson i direktorom Euroazijskog programa u CTFK-a Joshuom Abramsom na kojem je najviše bilo riječi o donošenju novog zakona o ograničenoj  uporabi duhana i duhanskih prerađevina u FBiH.

Pehar je upozorio i na posebne posljedice koje izaziva pasivno pušenje posebice kod djece, a prema provedenim istraživanjima veliki broj djece se izjasnio da je izloženo pasivnom pušenju. Problemi i posljedice vezane za pušenje, trebali bi se riješiti ili barem ublažiti donošenjem novog zakona o ograničenoj uporabi duhana i duhanskih prerađevina FBiH, koji je u pripremi, a koji bi, uz ostalo, obuhvaćao i potpunu zabranu pušenja na zatvorenim javnim mjestima, dodao je, te naglasio kako se novim zakonom žele zaštiti pušaći od nepušača.

Predsjednik Udruge Progresivnog razvoja organizacija i individua (PROI) Samir Ibišević, čija udruga zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo i drugim institucijama čini radnu skupinu koja zajednički radi na pripremi spomenutog zakona, kazao je kako ovo nije kampanja za zabranu pušenja, već kako se novim zakonom žele što je više moguće smanjiti štetne posljedice nastale pušenjem.

Po njegovim riječima, zakoni bi, uz ostalo, trebao predviđati zabranu pušenje na zatvorenim javnim mjestima, regulirati prodaju i izgled duhanskih proizvoda, te vrste upozorenja koja će se nalaziti na duhanskim proizvodima, kao i reklamiranje duhanske industrije.

Izvršna dopredsjednica Campaign For Tobačo-Free Kids (CTFK) Yolonda Rićardson smatra kako svaka zemlja koja želi smanjiti broj pušaća mora uraditi tri stvari i to; uvesti slikovna upozorenja na pakovanjima cigareta, strogu zabranu reklamiranja i zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima. Upozorila je i na povećanje broja pušaća u srednje ili slabije razvijenim zemljama.

- Epidemija pušenja se pomjerila s razvijenih zemalja na slabije razvijene zemlje -  kazala je, naglasivši protom kako zapadne zemlje svojim zakonodavstvom sprječavaju duhansku industriju da se razvija u tim zemljama, zbog čega se ona svojim agresivnim kampanjama pomjera u slabije razvijene zemlje.

- Iako se većina velikih proizvođača duhana nalazi u zapadnim zemljama oni svoje proizvode sve više i više usmjeravaju u slabije razvijene zemlje - dodala je Rićardson. Ustvrdila je kako je utjecaj duhanske industrije vrlo jak u svim zemljama zbog čega ta industrija nastoji ograničiti procese koji se vode ka smanjenju potrošnje duhana. 

Inače, Udruga PROI implementira Inicijativu za kontrolu duhana koja je usmjerena na zagovaranje usklađivanja legislative FBiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i fokusira se na zaštitu stanovništva Bosne i Hercegovine od štetnog utjecaja upotrebe duhanskih proizvoda. Ovu Inicijativu PROI implementira uz podršku različitih lokalnih i međunarodnih partnera, uključujući i Campaign For Tobačo-Free Kids (CTFK). 

Također, isto izaslanstvo, danas je održalo sastanak  s predstavnicima Ministarstva zdravstva HNŽ-a, Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije te sanitarnim inspektorima.

Inače, svrha njihova posjeta Mostaru bila je susret sa svim ključnim donositeljima odluka na polju kontrole duhana i prezentacija mogućnosti za zajednički rad u toj oblasti, imajući u vidu njihovo višegodišnje iskustvo i rad u preko dvadeset zemalja širom svijeta. Prema provedenoj studiji, izloženost pasivnom pušenju u kući u FBiH potvrdila preko polovina ispitanika (54,1 posto). Ispod polovine ispitanika (44,4) navelo je izloženost duhanskom dimu od strane drugih pušača na radnom mjestu, a preko polovine ispitanika u FBiH (52,7) navodi izloženost duhanskom dimu od strane drugih pušaća na javnom mjestu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.