Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U Europi žene žive duže od muškaraca

Očekivani životni vijek žena u EU je 83,3 godine, dok je prosječni vijek muškarca 77,9 godina
19. kolovoza 2018. u 17:00 0 komentara 120 prikaza
Foto: ilustracija

U svim zemljama EU žene žive duže od muškaraca, a njihov broj premašuje broj muškaraca, pokazuje najnovije istraživanje Eurostata.

Kako se navodi u studiji europskog statističkog biroa, na 100 muškaraca dolazi 105 žena, a najveća disproporcija je u Letoniji, gdje živi čak 18 posto žena više nego muškaraca, i u Estoniji, gdje na 100 muškaraca dolazi 113 žena, javlja Srna.

Iako Srbija nije dio EU, podaci Zavoda za statistiku Srbije takođe svjedoče da žene u Srbiji žive pet godina duže od muškaraca, a očekivano trajanje života za pripadnice ljepšeg pola je 78 godina, prenosi beogradska "Politika".

Očekivani životni vijek žena u EU je 83,3 godine, dok je prosječni vijek muškarca 77,9 godina, iako postoje velike kontinentalne razlike. 

Primjera radi, žene u Letoniji i Litvaniji žive čak cijelo desetljeće duže od muškaraca, dok dame u Danskoj, Irskoj, Švedskoj i Nizozemskoj žive četiri godine duže od muškaraca. 

Osim toga što žene duže žive, one ranije napuštaju roditeljski dom, kasnije se zapošljavaju i preuzimaju brigu o djeci i domaćinstvu. 

Poslove u domaćinstvu najviše dijele parovi u Švedskoj i Sloveniji. 

Kada je riječ o kuhanju, europski statističari su izračunali da se čak 80  posto žena i svega trećina muškaraca svakodnevno bavi spremanjem hrane. 

U kuhinju najmanje zalaze Grci i Talijani, tek svaki deseti, u usporedbi sa 50 posto Šveđana. 

List navodi da prosječna srpska domaćica u kuhinji dnevno provede sat i pol, dok se muškarac u kuhinji zadrži 10 minuta. 

Što se tiče zdravlja Europljana, nezdrave navike su češće kod muškaraca, odnosno četvrtina muškaraca i svega 16 posto žena svakodnevno drži zapaljenu cigaretu, a najveći broj pušača živi na Kipru i u Austriji. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.