Popunjavaju se mjesta

U državni zatvor do kraja godine 
bit će prebačeni svi zatvorenici kojima je kaznu izrekao Sud BiH

10.12.2020.
u 16:18

U prvom državnom zatvoru, Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera, smještenom na teritoriju Istočnog Sarajeva, trenutačno se nalazi 147 osuđenih i 37 pritvorenih osoba, a do kraja godine bit će prebačeni svi zatvorenici kojima je kaznu zatvora izrekao Sud BiH, piše Večernji list BiH. 

Svakodnevno preuzimnje

Ovu je informaciju za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) potvrdio državni ministar pravosuđa Josip Grubeša. On je istaknuo da se svakodnevno preuzimaju zatvorenici iz entitetskih zatvora te da broj zatvorenika koji se nalaze u državnom zavodu varira iz dana u dan. - Možemo reći da su u državnom zatvoru trenutačno na odsluženju kazne zatvorenici iz svih entitetskih zatvora. Iz svakog zatvora prebačen je određeni broj zatvorenika. S obzirom na broj osoba koje su služile kazne u pojedinim zatvorima u entitetima, više nema zatvorenika koje je osudio Sud BiH u kazneno-popravnim zavodima Busovača, Mostar, Bihać, Istočno Sarajevo, Doboj, Trebinje, Bijeljina i Sarajevo – kazao je ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša. On naglašava da prebačeni zatvorenici služe kazne zatvora za cijeli dijapazon kaznenih djela za koja je nadležan Sud BiH, od organiziranog kriminala do ratnih zločina.

Prvi državni zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera svečano je otvoren 22. srpnja ove godine nakon višegodišnje izgradnje. Kamen temeljac postavljen je 2006., a izgradnja zatvora počela je 2007. godine.

Iz entitetskih zatvora

Kao razlog zbog kojeg radovi nisu dugo počinjali, iako su financijska sredstva bila osigurana, ranije su iz Upravnog odbora Jedinice za provedbu ovog projekta navodili složene procedure, a ranije je ministar Grubeša izjavio kako je izgradnja zatvora također kasnila zbog sudskog spora podizvođača s jednim od izvođača radova. Veliki objekt se prostire na 24.000 četvornih metara i ima 350 ćelija, od čega 300 za zatvorenike i 50 za pritvorenike. Svaka ćelija, u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, površine je oko 12 metara četvornih. Predviđeno je kako je već ranije naglašeno da u ovaj zatvoru budu smješteni zatvorenici koje je Sud BiH osudio za najteža kaznena djela. Ovaj zatvor nazivaju bh. Alkatraz. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?