Poljoprivreda

U dolini Neretve rajčice su opet popularnije od paprika

14.04.2017.
u 10:00

Treću godinu za redom presadnice rajčica, koje u dolini Neretve zovu “kavadama”, traženije su od doskora neprikosnovenih paprika, zaključak je nakon posjeta pogonima Poljoprivredne zadruge “Sunce” u Nerezima, koja ovih dana vrši ubrzanu isporuku presadnica povrtlarskih kultura, piše Večernji list BiH. Rajčice su, dakle, zadržale trend rasta u odnosu na paprike, ali što se tiče ukupne potražnje, promjena nema. “Narudžbe presadnica već nekoliko godina su ujednačene, oscilacija gotovo i nema”, kaže direktor Poljoprivredne zadruge te dodaje: “Promjena ima samo u strukturi sadnoga materijala, pa tako potražnja za rajčicama i dalje raste, za paprikama opada, a mijenjaju se sorte. Naši povrtlari s dosta pozornosti prate sjemenske novitete, a neke stvari zaključuju i na osobnom iskustvu”, konstatira direktor.

Stabilizacija proizvodnje

Dakle, ako je suditi po narudžbama sadnoga materijala u zadruzi “Sunce” koja se tim poslom uspješno bavi već petnaestak godina, većih promjena nema, pa bi se moglo zaključiti da se povrtlarska proizvodnja u dolini Neretve stabilizirala na dostignutoj razini. Jasno, za njezin rast potrebno bi bilo povećati ulaganja u plastenike i druge proizvodne površine, što većina proizvođača uz niske prodajne cijene ne može osigurati. Može se reći da će predstojeća sezona biti svojevrsni trenutak istine ne samo za čapljinske nego i povrtlare u cijeloj BiH.

Ukinute carine

Početkom veljače, shodno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ukinute su carine za uvoz roba iz EU. Može li i hoće li domaći agrar izdržati još žešću uvoznu konkurenciju, znat će se upravo tijekom iduće sezone, a posebice prilikom nove narudžbe presadnica koncem ove i početkom sljedeće godine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?