Dragan Čović

U dijelu BiH vrši se organizirano naseljavanje Arapa

Dragan Čović
03.09.2017.
u 09:00

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra kako se u pojedinim dijelovima BiH vrši organizirano naseljavanje Arapa kako bi se promijenilo etničku sliku ovoga prostora te kako te procese treba nadzirati u skladu s domaćim zakonodavstvom.

- Trebamo biti zabrinuti, svakako. Ne trebamo uopće zatvarati oči pred tim procesom, niti smijemo reći kako netko nije dobrodošao samo zato što je iz nekoga naroda, nacije. Danas se cijeli svijet kreće, pogledajte EU i koliko je naših ljudi ima. Ali, ako bismo bili naivni i ne gledali to u kontekstu prethodnog pitanja da ima onih koji sustavno rade taj projekt kako bi promijenili etničku sliku ovog prostora, bili bismo politički naivni - rekao je Čović za Hrvatski medijski servis odgovarajući na pitanje kako gleda na gradnju arapskih naselja i dolazak Arapa u BiH te treba li biti zabrinut zbog toga.

Na pitanje misli li kako iza toga stoji netko iz BiH, Čović je rekao kako je nemoguće raditi izvan BiH ako je riječ o organiziranom procesu. - Ne bih ja rekao kako je to neka politička stranka. To je mnogo više, ideologija koja je vladala jednim većim područjem arapskoga svijeta... Bojim se kako je naivan tko god podcijeni organizaciju koja stoji iza takvih snaga - istaknuo je Čović. On smatra kako se taj problem u BiH ne smije podcijeniti, ali da je pitanje samo koliko će ih spriječiti sustav u tome.

Čović kaže kako su u BiH dobrodošli svi koji dolaze kao prijatelji, ali da svi strateški pravci promjene strukture običaja, navika u BiH jasno narušavaju trajno funkcioniranje zemlje i to se vidno osjeća i djeluje.

- Na nama je kroz svoje institucije pomoći svim dobronamjernim ljudima da ne budu nositelji pečata koji stvarno ne zaslužuju, ali i da ne budemo slijepci - naglasio je Čović. Podsjetio je kako su ratnici iz arapskih zemalja došli u BiH 1992. godine i da kao dokaz za to ima tisuće dokumenata. - Koliko ih god skrivali, oni su jasni - ritualna ubojstva ovdje vršena su od 1992. do 1995. godine, što je dokumentirano i u Haaškom sudu. Prostor je tim ljudima otvoren ovdje davno. Dobar dio njih otišao je na sirijska ratišta i dao živote. Dakle, to je ideologija - rekao je Čović. On kaže kako je siguran da znatan broj Bošnjaka muslimana u BiH na bilo koji način ne podržava takav pristup i ideologiju, niti na taj način doživljava islam.

- Na nama je u BiH kontrolirati taj prostor da on zaista ne postane mjesto gdje se može prakticirati ta radikalnost u jednom vjerskom pokretu. Na nama je držati otvorene oči za bilo kakvo radikalno vjerovanje jer je BiH sama po sebi sa svojim problemima zgodno tlo za takvo djelovanje - rekao je Čović.

Ključne riječi

Komentara 1

TO
tonihh
17:39 03.09.2017.

bravo covicu tocno u sridu i sve moras rec otvoreno i bez zadrske od peljeskog mosta do 3. etniteta hrvati moraju imati svoje a tskozvane bosnjske svest na mjeru koja im pripada

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije