Iz Lepeničke doline do Podmilačja

U čast Svetom Ivi u tri dana pješačit će više od 120 kilometara

21.06.2023.
u 17:26

Većina hodočasnika iz Lepeničke doline do Podmilačja će pješačiti tri dana

Na prometnicama u središnjoj Bosni i preko Vlašića ovih se dana mogu vidjeti brojne skupine hodočasnika koji su krenuli put Podmilačja, u svetište Svetog Ivana Krstitelja, najveće nemarijansko svetište u jugoistočnoj Europi. Među njima su i brojni hodočasnici iz Lepeničke doline koji će u čast Sv. Ivi čiji se blagdan slavi u subotu 24. lipnja u tri dana pješačiti više od 120 km. 

Branko Stanić Krep iz Fojnice među najdugovječnijim je hodočasnicima iz Lepeničke doline. Ovogodišnje hodočašće mu je 19 po redu. 

„Svetom Ivi u Podmilačje hodočastim od 2005. godine. Ove nas je godine osam u grupi, svatko sa sobom nosi svoje nakane i molitve. Ja također, jednostavno idem kako bi se pomolio Bogu i sv. Ivi“, kaže nam Stanić. Do Podmilačja će i skupina od šest hodočasnica, tri iz Kreševa, jedna je iz Lepenice, a dvije iz župe Gromiljak. Skupa hodočaste već devet godina. Na ovogodišnje hodočašće krenule su bez plana gdje prenoćiti. Sa sobom nose molitvu i vjeru te pouzdanje u Sv. Ivu, uvjerene da im više ništa ne treba. Zanimljivo je da jedna od hodočasnica iz ove grupe koja trenutačno s obitelji živi u Zagrebu svoj godišnji odmor prilagodila hodočašću Sv. Ivi na koje je krenula iz rodnog Kreševa.

Većina hodočasnika iz Lepeničke doline do Podmilačja će pješačiti tri dana. Put do Svetišta vodi ih preko Dobretića gdje uvijek pronalaze prenočište i okrjepu, lijepu riječ i blagoslov domaćina. U Podmilačje planiraju stići u petak kako bi slavili uočnicu Sv. Ivi, bolesničku misu koju tradicionalno pohodi veliki broj vjernika. Prema procjenama u Podmilačju uoči i na blagdan Sv. Ive na misama bude nekoliko desetina tisuća vjernika, od kojih mnogi hodočaste pješice iz različiti pravaca, Lepeničke i Lašvanske doline te iz Kotor Varoši. Na hodočašće su ove godine i to 12. lipnja krenula i tri hodočasnika iz Brčkog. 

 

Inače, Svetište Svetoga Ive u Podmilačju jedno je od najstarijih u našoj zemlji i jednoj od najvećih nemarijanskih svetišta u ovom dijelu Europe. Crkva je izgrađena sredinom 15. stoljeća, bila je jedina sačuvana franjevačka crkva iz srednjega vijeka. U posljednjem je ratu porušena te je obnovljena 2000. godine u izvornom obliku na temeljima stare crkve. Svetište je čuveno je po brojnim čudesnim ozdravljenjima, ai i jedinstveno jer mu se u njemu osim katolika za zagovor Sv. Ive mole vjernici i drugih vjera. Svetiše nosi epitet „bosanskog Lourdesa“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije