Nacrt Zakona o porezu na dohodak

U budućnosti će se oporezivati zarada od kriptovaluta

VL
Autor
Željko Andrijanić
11.02.2018.
u 18:00

Investitori diljem svijeta ovih dana prate situaciju na Wall Streetu. Središte gospodarskog života u Americi ima utjecaj na cijeli svijet, zato nikome nije bilo lako od prošlog ponedjeljka kada je počeo blagi, zatim strmoglavi, pad burzovnih indeksa, piše Večernji list BiH. A osim tog tržišta, oscilira i ono virtualno, i to kriptovalute u koje su utkane milijarde dolara. Nakon dramatičnog pada nekih najpoznatijih poput bitcoina, ethereuma, ripplea, krenuo je krajem tjedna na izmaku blagi rast cijena. Pojedini iz BiH koristili su niske razine cijena da kupe još kriptovaluta, pa su pohitali prodati iste kada je cijena narasla. No, trgovanje kriptovalutama ima i drugu stranu, a to je ona koja se odnosi na plaćanje ili neplaćanje poreza, o čemu su ovih dana analizu radili stručnjaci Emir Ibišević i Haris Jašarević iz Deloitte Advisory Servicesa. U uvodu stručnjaci pišu kako se u današnjem vremenu kriptovaluta, međunarodne trgovine, kupnje aplikacija preko telefona i skidanja softvera (besplatnog i s naknadom), sve češće postavlja pitanje kako postupiti pravilno kao fizička osoba i ne biti u prekršaju prema važećim poreznim propisima.

- Mnogo pozornosti se u svijetu trenutačno posvećuje oporezivanju zarade na trgovini kriptovalutama kao što je bitcoin, ethereum, ripple, litecoin i druge. Uzet ćemo u obzir bitcoin kao trenutačno najpopularniju kriptovalutu u medijima zbog enormnog rasta i pada vrijednosti u posljednjih pet godina. Bitcoin se kupuje na bitcoin burzama za određenu svotu novca prema trenutačnim tržišnim vrijednostima. U trenutku pisanja ove analize vrijednost 1 bitcoina bila je nešto veća od 8000 dolara. Ako ste prije nekoliko godina kupili 1 bitcoin, kada je vrijednost bila 200 dolara, i odlučili unovčiti sadašnju vrijednost, ostvarit ćete profit od 7800 dolara. Pitanje se postavlja treba li platiti porez na dohodak u Federaciji BiH no ovoj osnovi. Odgovor bi trebao biti jednostavan, ali kako zakonodavstvo obično kasni za promjenama na tržištu nekoliko godina, sličan je slučaj kad je u pitanju trgovina kriptovalutama, ali i trgovina tradicionalnim valutama (dolarima, eurima, jenima i drugim). Sadašnji Zakon o porezu na dohodak FBiH i Zakon o doprinosima FBiH ne prepoznaju ovakvu vrstu prihoda ostvarenog od fizičkih osoba (tj. nije izravno uvedeno oporezivanje niti oslobađanje od oporezivanja) - stoji u analizi ekonomskih stručnjaka koji ističu i 5 kategorija prihoda koje prepoznaju porez na dohodak, a to su prihod od nesamostalnog te samostalnog rada, prihod od imovine i imovinskih prava, ulaganje kapitala i sudjelovanje u igrama i igrama na sreću. Istaknuli su i kako je novim nacrtom Zakona o porezu na dohodak FBiH uvedena obveza oporezivanja svih prihoda fizičkih osoba koji nisu izuzeti od oporezivanja. Ovo će posljedično značiti oporezivanje zarade od kriptovaluta, ali i drugih vrsta prihoda. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije