prevrtljivi mjesec

U Bosnu stigao snijeg i paralizirao promet, temperature u padu

12.02.2019.
u 09:21

“Sunča li se mačka u veljači, u ožujku će opet za peć”, kaže stara narodna izreka, a upravo je tako bilo proteklih dana kad su temperature u Hercegovini bile više od 15 stupnjeva dok su u Bosni bile koji stupanj niže, piše Večernji list BiH. 

Snijeg opet iznenadio

Ipak, situacija se počela mijenjati jučer kad su apokaliptični prizori, munje i gromovi iz potpuno crnog neba najavljivali veću promjenu vremena. U Bosni je u prijepodnevnim satima počeo padati gust snijeg, a veći dio prometnica ponovno je bio blokiran zbog vozila s neadekvatnom zimskom opremom i zbog činjenice da je “snijeg opet iznenadio”, što je u BiH česta pojava. Na putu prema Konjicu situacija je opet bila katastrofalna. Na planinskom prijevoru Komar, na cesti Travnik - Donji Vakuf vozila s neadekvatnom zimskom opremom potpuno su zaustavila promet. Snijeg je stvorio probleme i u Sarajevu.

Prema javljanju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas će u Bosni prevladavati pretežno oblačno vrijeme. Slab snijeg i susnježica očekuju se u središnjim i istočnim područjima, a ponegdje na sjeveru i slaba kiša. U Hercegovini malo do umjereno oblačno te će biti i sunčanih razdoblja. Vjetar umjeren i jak sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 2, na jugu zemlje do 5, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5, na jugu zemlje do 8 stupnjeva. Sutra, od večernjih sati i tijekom noći na četvrtak prognozira se snijeg ili susnježica. U Hercegovini većinom pretežno vedro. Oblačno na sjeveru Hercegovine gdje je tijekom noći na četvrtak moguć snijeg. Vjetrovito u cijeloj zemlji. Vjetar u većem dijelu Bosne umjeren sjevernog smjera. Jak vjetar u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. Jutarnja temperatura zraka između -6 i 0, na jugu zemlje do 2, a najviša dnevna uglavnom između -2 i 3, na jugu zemlje od 4 do 7 stupnjeva. U četvrtak će u većem dijelu zemlje biti oblačno. U Bosni se prognozira slab snijeg ili susnježica. U sjevernim područjima moguća je slaba kiša. Bez oborina u Hercegovini. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Tek u petak prema kraju dana očekuje se stabilizacija vremena.

Prevrtljiva veljača

Najavljen je i rast temperatura. Prema svemu sudeći, veljača nastavlja biti prevrtljiva pa ćemo “uživati” u izmjenama toplog i hladnog vremena. Meteorolozi, uz aktualni snijeg u Bosni, koji će biti do kraja tjedna, ističu da zimu ne treba dugoročno otpisivati budući da su talijanski instituti najavili opciju hladnog proljeća u većem dijelu Europe. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?