OGLASILI SE NADLEŽNI

U Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu 14 pacijenata dobilo infekciju oka nakon operacije

26.03.2023.
u 15:28

U Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu 14 pacijenata je nakon operacije katarakte dobilo upalu unutrašnjosti očne jabučice, potvrđeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Prema riječima Nebojše Šešlije, direktora Bolnice "Srbija", najbitnije je da su pacijenti odreagovali na terapiju koja im je data nakon dobijanja upale.

"Nema potrebe da se pacijenti šalju dalje i neće biti nikakvih posljedica po njihov vid ili bilo kakvih drugih nuspojava. Da je bilo potrebe, pacijente bi poslali dalje i uradili bismo sve u interesu njihovog zdravlja.

U toku su sve analize na mikrobiologiji što se tiče površina, rastvora i aparata koji su korišteni taj dan i čekamo rezultate tih analiza. To se desilo prije oko sedam dana. Prethodnih dana rađene su operacije iz ovog tipa i sve je prošlo uredno.

Očekujemo da u toku ove sedmice dobijemo rezultate iz mikrobiologije, te ćemo te iste analize poslati na eksternu kontrolu kako bi bili potpuno sigurni u te rezultate", naglasio je Šešlija za Nezavisne novine.

Upala unutrašnjosti očne jabučice stručno se naziva "Endoftalmitis". Stručnjaci kažu da unutrašnja infekcija oka može nastati na dva načina.

Prvi je kada mikroorganizmi uđu u oko iz vanjske sredine prilikom operacija oka ili prilikom povreda oka ili širenjem infekcije sa površine u unutrašnjost oka.

Drugi način infekcije je kada dolazi u oko putem krvi i obično se javlja kod imunološki jako oslabljenih organizama.

Bolnica "Srbija" u Istočnom Sarajevu svečano je otvorena u oktobru 2018. godine.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?